Severnokorejsko rožljanje z orožjem: nove izstrelitve balističnih raket

Svet 05. Jun 202211:45 1 komentar
Severna Koreja
PROFIMEDIA

Po poročanju južnokorejske vojske je Severna Koreja ponovno izvedla izstrelitev balističnih raket kratkega dosega; osem jih je izstrelila v smeri Japonskega morja. Pjongjang je odredil izstrelitev raket le dan za tem, ko sta ameriška in južnokorejska mornarica končali tridnevne skupne vojaške vaje v Filipinskem morju.

Tokratna izstrelitev balističnih raket je že 17. v tem letu, nazadnje je Severna Koreja to izvedla 25. maja, ko se je ameriški predsednik Joe Biden vračal iz turneje po Aziji. Po poročanju Seula so rakete izstrelili iz najmanj štirih vojaških oporišč, prepotovale pa so razdaljo med 110 in 670 kilometri na nadmorski višini med 25 in 90 kilometrov, preden so padle v Japonsko morje. Pjongjang je odredil izstrelitev raket le dan za tem, ko sta ameriška in južnokorejska mornarica končali tridnevne skupne vojaške vaje v Filipinskem morju, na katerih je sodelovala tudi ameriška letalonosilka USS Ronald Reagan. Severna Koreja meni, da so takšni skupni vojaški manevri sovražna provokacija. Washington in Seul po drugi strani opozarjata, da Pjongjang s svojim programom raketnega in jedrskega orožja predstavlja grožnjo.

Japonski premier Fumio Kišida je ponovno ostro protestiral poteze Severne Koreje in dejal, da gre za očitno kršitev resolucij Združenih narodov, obrambni minister Nobuo Kiši pa je dejal, da izstrelitve raket ogrožajo mednarodni mir in varnost. Po navedbah analitikov je današnja izstrelitev raket jasno sporočilo Pjongjanga Seulu in Washingtonu. “Kaže na namero Severne Koreje, da z več hkratnimi napadi v izrednih razmerah nevtralizira sistem protiraketne obrambe Južne Koreje in Združenih držav,” je dejal Čeong Seong-džang, raziskovalec na inštitutu Sejong, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje