Ši in Biden na vrhu Apeca iščeta (nova) zavezništva

Svet 17. Nov 202309:30 0 komentarjev
Joe Biden
Joe Biden (Foto: Kevin Lamarque/ REUTERS)

Letošnji azijsko-pacifiški forum v San Franciscu je v sredo postregel s srečanjem ameriškega in kitajskega predsednika, v četrtek pa sta Joe Biden in Ši Džinping vsak po svoje iskala (nova) zavezništva.

Leta 1989 ustanovljeno azijsko-pacifično gospodarsko sodelovanje (Apec) ustvari 62 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), na območju od Azije do obeh Amerik pa živi 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. Joe Biden danes predsedovanje skupini uradno predaja vršilki dolžnosti predsednice Peruja Dini Boluarte, na sporedu pa ima še bilateralno srečanje s predsednikom Mehike Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem, s katerim se je Ši Džinping srečal že v četrtek.

Članice Apeca so poleg ZDA, Kitajske, Mehike in Peruja še Avstralija, Brunej, Kanada, Indonezija, Japonska, Južna Koreja, Malezija, Nova Zelandija, Filipini, Singapur, Tajska, Tajvan, Hongkong, Kitajska, Mehika, Papua Nova Gvineja, Čile, Vietnam in Rusija, ki na vrhu ni zastopana.

Biden in Ši sta se v sredo dogovorila o rednih medsebojnih stikih in stikih med vojaškima vrhovoma držav, Kitajska pa je napovedala ukrepe proti izvozu sestavin za sintetično mamilo fentanil, ki naj bi bilo krivo za več smrti Američanov kot strelno orožje. Zaradi tega je ministrstvo za trgovino ZDA odpravilo leta 2020 sprejete sankcije proti Inštitutu za forenzično znanost kitajskega ministrstva za javno varnost, uvedene zaradi masovnega nadzora nad etničnimi manjšinami.

Joe Biden
Joe Biden (Foto: Kevin Lamarque/ REUTERS)

Biden in Ši pa sta ostala vsak na svojem bregu glede Tajvana, ki si ga želi Peking tako ali drugače priključiti, ZDA pa mu zagotavljajo varnost pred napadom. Biden je v sredo ob koncu dneva nekoliko pokvaril vzdušje, ko je na novinarsko vprašanje odgovoril, da ima Šija še vedno za diktatorja, kar je kitajsko zunanje ministrstvo obsodilo kot neodgovorno izjavo, poročajo dopisniki Bele hiše. Na enem od številnih dogodkov je Biden tudi dejal, da ga je Ši vprašal, zakaj so ZDA tako vpete v dogajanje na območju Pacifika, pri čemer mu je odgovoril, da so pacifiška sila, ki zagotavlja varnost in mir v regiji, zaradi česar lahko Kitajska gospodarsko raste. “Ni mi ugovarjal,” je dejal Biden.

V četrtek vsak po svoje iskala zavezništva

Ameriški predsednik je imel tudi tristransko fotografiranje in kratek pogovor s predsednikoma Južne Koreje Yonom Suuk-yeolom in Japonske Fumiom Kishido, udeležence vrha je gostil na kosilu in večerji, pripravil pa je še poseben dogodek o svoji pobudi Indo-pacifiški gospodarski okvir za blaginjo (IPEF), ki je sicer zaradi političnega nasprotovanja obtičala že v ZDA. Gre za ohlapno povezavo 13 demokratičnih držav članic Apeca, kot sta Avstralija in Južna Koreja, z ZDA, ki bi jo Bidnova vlada rada utrdila tudi v bolj konkretno trgovinsko skupino, vendar pa temu zaradi delavskih pravic nasprotujejo demokratski politiki, kot je senator Sherrod Brown iz Ohia.

Biden je v četrtek tudi zaradi tega naznanil, da je veleposlanikom in drugim diplomatom ZDA naročil, naj odslej bolj poudarjajo delavske pravice in vodijo bolj delavsko naravnano diplomacijo. Obenem je poudaril, da so države Apeca v ameriško gospodarstvo doslej vložile 1700 milijard ameriških dolarjev, v obratno smer pa je šlo za 1400 dolarjev ameriških naložb.

Ši Džinping
Ši Džinping (Foto: Carlos Barria/ REUTERS)

Ši se je medtem v četrtek srečal z voditelji nekaterih največjih ameriških podjetij, kot sta Elon Musk (Tesla) in Tim Cook (Apple). V govoru, ki je požel aplavz prisotnih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril, da tihomorska regija ne bi smela postati arena za geopolitična rivalstva ali območje nove hladne vojne, ampak prostor za sodelovanje.

Kitajska državam v regiji ponuja infrastrukturne programe in posojila, ki jih ZDA opredeljujejo kot oderuška. Ameriški analitiki menijo, da je prijazen obraz Kitajske in Šija v tem trenutku predvsem posledica gospodarskih težav zaradi padanja tujih naložb, nizke stopnje domače porabe in nepremičninske krize.

To pogosto poudarja tudi Biden, ki na vrhu ponavlja, da ZDA ne iščejo prepirov in spopadov s Kitajsko, čeprav si obenem zelo prizadeva za prekinitev odvisnosti od Kitajske pri dobavnih verigah. “Stabilni odnosi med državama so dobri za ves svet,” je poudaril Biden med govorom in si prislužil aplavz.

Tudi drugi voditelji so na vrhu poudarjali promocijo odprte in svobodne trgovine, boj proti podnebnim spremembam, trajnostni razvoj, vključevanje in priložnosti za razvoj. Predsednik Vietnama Vo Van Thuong je poudaril povezavo med socialno pravičnostjo in gospodarsko rastjo, kanadski premier Justin Trudeau pa je izpostavil, da sodelovanje prinaša nove priložnosti za blaginjo delavcev in boj proti podnebnim spremembam.

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!