Srečanje Macrona in Šija: V trgovini med EU in Kitajsko “poštena pravila za vse”

Svet 06. Maj 202406:40 > 13:33 1 komentar
Ši Džinping in Emmanuel Macron
Foto: PROFIMEDIA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je kitajskega voditelja Ši Džinpinga pozval, naj v luči ruske agresije na Ukrajino tesno sodeluje z Evropo. Dejal je, da usklajevanje s Pekingom glede velikih kriz, vključno z ukrajinsko krizo, odločilnega pomena, in pozval k "poštenim pravilom za vse" v trgovini med Evropo in Kitajsko. Ši pa se je pred začetkom srečanja zavzel za to, da Kitajska in EU kljub številnim sporom ostaneta partnerja.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je kitajskega voditelja Ši Džinpinga ob začetku njegovega obiska v Franciji danes pozval, naj v luči ruske agresije na Ukrajino tesno sodeluje z Evropo in sprejme pravila svetovne trgovine. Ši pa je pred trilateralo skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozval k dialogu in sodelovanju med Kitajsko in EU.

Macron je ob začetku srečanja v Parizu, ki se ga je udeležila tudi von der Leyen, dejal, da je usklajevanje s Pekingom glede velikih kriz, vključno z ukrajinsko krizo, odločilnega pomena, in pozval k “poštenim pravilom za vse” v trgovini med Evropo in Kitajsko.

Emmanuel Macron in Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

“Prihodnost naše celine bo zelo odvisna od naše sposobnosti, da še naprej razvijamo odnose s Kitajsko na uravnotežen način,” je dejal gostitelj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ši pa se je pred začetkom srečanja zavzel za to, da njegova država in EU nadaljujeta dialog in sodelovanje, okrepita svoje “strateško usklajevanje” in ostaneta partnerja, kljub številnim sporom, od trgovine do Ukrajine.

V komentarju za časnik Le Figaro pa je Ši zapisal, da želi sodelovati z mednarodno skupnostjo pri iskanju načinov za rešitev konflikta, ki ga je sprožila ruska invazija na Ukrajino, hkrati pa poudaril, da Kitajska ni “niti stranka niti udeleženka” v tem konfliktu.

Predsednica komisije von der Leyen pa je dejala, da si bo prizadevala za “pošteno” konkurenco s Kitajsko v svetovni trgovini, in dodala, da je v prejšnjih pogovorih s Šijem “pojasnila, da trenutna neravnovesja pri dostopu do trga niso vzdržna in jih je treba nasloviti”. Gre predvsem za kitajske subvencije za električne avtomobile in jeklo, ki po prepričanju Bruslja preplavljajo evropski trg.

“Pravična trgovina zahteva enak dostop do trga”

“Bili smo zelo jasni glede odnosa s Kitajsko, ki je eden najbolj kompleksnih, a tudi eden najpomembnejših,” je dejala po poročanju AFP.  Po srečanju pa je predsednica izjavila, da EU ne bo oklevala pred sprejetjem strogih ukrepov za zaščito svojega gospodarstva in varnosti. Kot je dejala, Kitajska podjetjem iz EU ne dovoljuje poštenega dostopa do svojega trga. Pravična trgovina zahteva enak dostop do trga, je dejala in dodala, da sta s Šijem govorila o tem, kako bi dosegli napredek na tem področju.

Von der Leyen je Kitajsko tudi pozvala, naj Rusiji omeji dobavo blaga z dvojno rabo, ki po njenih besedah na koncu konča v uporabi na bojišču proti Ukrajini, poroča AFP.

Po tristranskem srečanju v Elizejski palači se nameravata Macron in Ši popoldne srečati še na pogovorih na štiri oči, zvečer pa je predvideno še francosko-kitajsko poslovno srečanje, ki mu bo sledila državniška večerja.

Ši Džinping je v okviru svojega obiska v Evropi v nedeljo prispel v Pariz, kjer bo ostal do torka, iz Francije pa bo nato odpotoval še v Srbijo in na Madžarsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje