Pakistan pretresla smrtonosna eksplozija v mošeji: najmanj 59 mrtvih

Svet 30. Jan 202311:18 > 21:03 0 komentarjev
Pakistan
Fayaz Aziz/REUTERS

V mošeji na severozahodu Pakistana je med molitvijo v mošeji odjeknila silovita eksplozija. Po do zdaj znanih podatkih je umrlo najmanj 59 ljudi, oblasti pa domnevajo, da se je zgodil samomorilski napad. V Pakistanu so razglasili stanje visoke pripravljenosti. Dogodek je obsodil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

V mestu Pešavar na severozahodu Pakistana je med opoldansko molitvijo v mošeji odjeknila silovita eksplozija. V njej je po do zdaj znanih podatkih umrlo najmanj 59 ljudi, vsaj 150 pa je ranjenih. Mnogi med njimi so v kritičnem stanju.

Po navedbah predstavnika policije se je v eksploziji porušil del stavbe, ki je pod seboj pokopal vernike, oblasti pa se bojijo, da bo žrtev še več.

“Odnašajo še več trupel. Trenutno je naša prednostna naloga reševanje ljudi, ki so zasuti pod ruševinami,” je na kraju dogodka povedal namestnik mestnega komisarja Šafiulah Kan. Eksplozija je bila verjetno posledica samomorilskega bombnega napada, vendar preiskava še poteka, je sporočila lokalna policija in dodala, da se je eksplozija zgodila med popoldansko molitvijo na strogo varovanem območju.

Glavna dvorana mošeje lahko po navedbah vodje policije v Pešavarju Muhamada Iljaza Kana sprejme skoraj 300 ljudi in je bila v času eksplozije nabito polna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med smrtnimi žrtvami naj bi bili večinoma policisti. “Številni policisti so pokopani pod ruševinami,” je dejal Kan, ki je ocenil, da se molitev v mošeji običajno udeleži med 300 in 400 policistov.

Eksplozija naj bi po navedbah policistov, ki so preživeli, odjeknila v trenutku, ko se je molitev začela. Kot so povedali očividci, je eksplozija odjeknila v drugi vrsti vernikov, zbranih k molitvi, zaradi česar preiskovalci preučujejo možnost, da je napad povzročil samomorilski napadalec.

Odgovornost prevzeli pakistanski talibani

CNN poroča, da je odgovornost za napad v objavi na Twitterju prevzel Sarbakaf Mohmand, poveljnik skupine pakistanskih talibanov TTP.

Konec lanskega leta so pakistanski talibani, ki delujejo neodvisno od talibanov v sosednjem Afganistanu, preklicali prekinitev ognja s pakistansko vlado in od takrat prevzeli odgovornost za več smrtonosnih napadov po državi.

Pakistan
Fayaz Aziz/REUTERS

Konec novembra je prišlo do samomorilskega napada na policijski tovornjak v mestu Kveta na zahodu Pakistana, v katerem so umrli najmanj trije ljudje, več kot 20 pa je bilo ranjenih. V začetku tega meseca je na tisoče Pakistancev, predvsem na severozahodu, protestiralo proti porastu terorizma v državi.

V državi so razglasili stanje visoke pripravljenosti.

Pakistanski premier Šebaz Šarif je napad obsodil. “Teroristi želijo ustvariti strah s tem, da ciljajo na tiste, ki imajo dolžnost braniti Pakistan,” je dejal. Notranji minister Rana Sanaulah je napovedal preiskavo dogodka.

V eksploziji v Pakistanu umrlo več ljudi
Fayaz Aziz/REUTERS

Guterres obsodil eksplozijo v mošeji v Pešavarju

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil eksplozijo v mošeji v Pešavarju.

“Generalni sekretar ostro obsoja samomorilski bombni napad, ki se je danes zgodil v mošeji v Pešavarju v Pakistanu,” je dejal njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric. “Še posebej gnusno je, da se je takšen napad zgodil na bogoslužnem mestu,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!