Simbol nekdanje skupne države ima novega lastnika: prodan Hotel Jugoslavija

Svet 23. Mar 202405:35 3 komentarji
Hotel Jugoslavija (Foto: PROFIMEDIA)

Ena najbolj znamenitih stavb nekdanje skupne države ima od petka novega lastnika. Kupec je na dražbi Hotel Jugoslavija kupil po izklicni ceni 3,18 milijarde srbskih dinarjev (okoli 27 milijonov evrov).

Za nekaj več kot 27 milijonov evrov so v petek na dražbi prodali znameniti beograjski Hotel Jugoslavija. Kupil ga je MV Investment v lasti Millenium teama. Hotel na bulvarju Nikole Tesle je bil največje premoženje stečajnega dolžnika Danube Riverside. Stečajni upravnik Ivan Čakarević je ob tem dejal, da je bil hotel prodan po zakonu.

Novi lastnik je že septembra lani financiral izdelavo načrtov za rekonstrukcijo hotela in gradnjo stolpnic ob hotelski stavbi, visokih do 155 metrov. Skupne naložbe v hotel naj bi v prihodnjih letih znašale okoli 400 milijonov evrov, piše N1 Beograd.

Ideje o izgradnji hotela so se sicer začele že leta 1947, ko so razpisali arhitekturni natečaj za državni hotel. Leta 1949 so zaradi gospodarske krize gradnjo prekinili, nadaljevali pa jo šele leta 1960 z deloma spremenjeno idejo projekta. Hotel Jugoslavija so odprli leta 1969 in je bil ena od treh najpomembnejših zgradb v Novem Beogradu, poleg stavbe Centralnega komiteja in zgradbe predsedstva takratne SFRJ.

Hotel Jugoslavija (Foto: PROFIMEDIA)
Hotel Jugoslavija (Foto: PROFIMEDIA)
Hotel Jugoslavija (Foto: PROFIMEDIA)
Hotel Jugoslavija (Foto: PROFIMEDIA)

Ob izgradnji je bil največji in najmodernejši hotel v Jugoslaviji s sedmimi nadstropji. Imel je kar 1.500 sob, 1.100 postelj, 23 apartmajev, večjo restavracijo, ki je lahko gostila 600 gostov, in manjšo restavracijo za 200 obiskovalcev.

Danes je hotel Jugoslavija eden cenovno najugodnejših trizvezdničnih hotelov v srbski prestolnici. Leta 2006 so ga zaprli, od leta 2013, ko je ponovno začel obratovati, pa so v uporabi 104 sobe. V hotelu je danes sedem restavracij, frizerski in kozmetični salon, trgovine in okoli 100 pisarn.

Hotel je bil v svojih začetkih simbol luksuza in prestiža z mnogimi dragocenimi umetninami, pozlačenim jedilnim servisom in krožniki. Do leta 2010 je imel hotel tudi največji lestenec na svetu, ki ga je leta 1969 izdelal Swarovski.

Med znanimi osebami, ki so prenočile v hotelu, so bili kraljica Elizabeta II., nekdanji ameriški predsedniki, kot sta Richard Nixon in Jimmy Carter, nekdanji nemški kancler Willy Brandt, pa tudi glasbene zvezde – denimo Tina Turner.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje