Sin enega največjih narko šefov v rokah ZDA: med drugim naročil umor pevke

Svet 16. Sep 202310:24 1 komentar
Ovidio Guzman
REUTERS

Mehika je Ovidia Guzmana, sina zaprtega mehiškega narko kralja Joaquina "El Chapa" Guzmana, v petek izročila ZDA zaradi obtožb o trgovanju s fentanilom. Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna si prizadeva za zajezitev širjenja tega smrtonosnega opioida.

Generalni tožilec ZDA Merrick Garland je dejal, da je izročitev Ovidia Guzmana zadnji korak v ameriških prizadevanjih za napad na “vse vidike” trgovine z mamili, ki jo vodi kartel Sinaloa, poroča Reuters. Kartel je sicer že dolgo povezan z družino Guzman.

“Hvaležen sem tudi našim mehiškim vladnim kolegom za to izročitev,” je dejal Garland.

“Ministrstvo za pravosodje bo še naprej zahtevalo odgovornost tistih, ki so odgovorni za podžiganje epidemije opioidov, ki je opustošila preveč skupnosti po vsej državi,” je dodal generalni tožilec.

Izročitev 33-letnega Guzmana sta potrdila tudi dva mehiška uradnika, ki nista želela biti imenovana.

Aretiran že leta 2019

Guzman, eden od dedičev očetovega preprodajalskega imperija, je bil leta 2019 za kratek čas aretiran v mestu Culiacan na severu države, vendar so ga po ukazu predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja izpustili. Na ta način so se želeli izogniti prelivanju krvi in povračilnih ukrepov kartela. Med drugim je bil obtožen tudi naročila umora pevke, ki ni hotela nastopiti na njegovi poroki.

Ameriški uradniki so Guzmana in številne njegove brate predstavili kot obraz grožnje, ki jo predstavlja fentanil, strup z visoko stopnjo zasvojenosti, zaradi katerega vsak dan umre skoraj 200 Američanov. Visoko število smrtnih žrtev je povečalo pritisk na Bidnovo administracijo in povzročilo diplomatske napetosti med ZDA in Mehiko.

Ameriška vlada je februarja zahtevala Guzmanovo izročitev, saj mu želijo soditi na ameriškem sodišču zaradi obtožb glede drog.

Mehiška policija
PROFIMEDIA

Predan še hitreje kot njegov oče

Postopki izročitve znanih mehiških preprodajalcev drog lahko trajajo več let, opozarja Reuters. V primeru Ovidia Guzmana je bila izročitev še hitrejša kot v primeru njegova očeta, ki so ga v ZDA izročili eno leto po aretaciji.

Več mehiških medijev, vključno z novičarsko mrežo Milenio, je pred tem poročalo, da so Guzmana odpeljali iz strogo varovanega zapora v osrednji Mehiki, nato pa je pot nadaljeval čez mejo.

V skladu s sodnimi dokumenti ZDA naj bi Guzman in njegovi bratje nadzorovali obsežne mednarodne operacije na področju trgovine s fentanilom in z “zalaganjem” ZDA z drogo. Tako naj bi si nabrali na stotine milijonov dolarjev dobička.

Njihova stava na sintetični opioid, ki je 50-krat močnejši od heroina, je okrepila epidemijo opioidov, zaradi katere so se znašli v središču pozornosti ameriških agentov za boj proti drogam.

Ministrstvo za zunanje zadeve je za informacije, ki bi pripeljale do aretacije ali obsodbe Ovidia Guzmana in njegovih treh bratov, razpisalo nagrado v vrednosti več milijonov dolarjev.

Njegov oče, “El Chapo” Guzman, je zaslovel na čelu kartela Sinaloa. Leta 2017 so ga izročili Združenim državam Amerike, potem ko je dvakrat pobegnil iz zapora v Mehiki. Starejši Guzman je zdaj v strogo varovanem zaporu “Supermax” v Koloradu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje