Sindrom toksičnega šoka: najstniku amputirali nogi in roki

Svet 15. Sep 202313:14 0 komentarjev
Intenzivna nega: DTS oddelek
Slika je simbolična. (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Zdravnikom v ameriški zvezni državi Tennessee po vseh naporih ni preostalo drugega, kot da najstniku amputirajo obe nogi in roki. Vse se je začelo s simptomi, ki so spominjali na gripo ...

14-letni deček iz zvezne države Tennessee je v začetku junija potožil za dokaj vsakdanjimi znaki bolezni, so na portalu GoFundMe opisali dečkovi starši. Fant je zato obiskal zdravnika in se začel zdraviti.

30. junija se mu je ustavilo srce. Zdravstveno osebje je ukrepalo dovolj hitro in dečka uspelo ohraniti pri življenju. Osebje je družini sporočilo, da je fantu diagnosticiralo pljučnico in sindrom streptokoknega toksičnega šoka. Zdravniki so ga priključili na napravo za vzdrževanje življenja ECMO oziroma zunajtelesno membransko oksigenacijo.

Po 12 dneh uspešnega zdravljenja so 14-letnika odklopili z naprave, kljub temu pa družino seznanili, da je bolezen ogrozila njegove okončine. Naprava je rešila življenjsko pomembne notranje organe, žal pa njegove okončine niso bile zadostno prekrvavljene.

Potem ko so zdravniki skrbno pretehtali vse možnosti, jim ni preostalo drugega, kot da pod kolenom amputirajo njegovo levo nogo. Po nekaj dneh so amputirali še del njegove desne noge in obe roki nad zapestjem.

Sindrom toksičnega šoka

Sindrom toksičnega šoka (STŠ) je zelo redka bakterijska zastrupitev, ki pa lahko napreduje izjemno hitro. Gre za akutno bolezen, za katero so značilni znaki, kot so vročina, nizek krvni tlak, izpuščaj, podoben sončni opeklini, in poškodbe končnih delov okončin.

STŠ se po ocenah strokovnjakov pojavi pri približno 0,8 do 3,4 primerih na 100.000 prebivalcev Združenih držav Amerike, so zapisali na ameriškem nacionalnem zdravstvenem inštitutu. Pacienti, ki jim diagnosticirajo STŠ, so načeloma hospitalizirani. Zdravniki jim predpišejo antibiotike in skušajo najti vir okužbe, nato pa jim odredijo ustrezno zdravljenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!