Sinn Fein se je po novi volilni zmagi zavzela za odpravo politične blokade

Svet 23. Maj 202314:51 0 komentarjev
Michelle O'Neill
Podpredsednica stranke Sinn Fein Michelle O'Neill (Clodagh Kilcoyne/REUTERS)

Stranka Sinn Fein, ki si prizadeva za ponovno združitev Severne Irske z Irsko, je na lokalnih volitvah dosegla velik uspeh.

Na lokalnih volitvah na Severnem Irskem je zgodovinski uspeh slavil Sinn Fein, ki je kot doslej prva stranka, ki si prizadeva za ponovno združitev z Irsko, osvojila največ sedežev v lokalnih svetih. Na valu novega volilnega uspeha sila, ki ima večino tudi v regionalnem parlamentu, terja čim hitrejšo razrešitev blokade na ravni izvršne oblasti.

Sinn Fein, ki je nekoč veljala za politično krilo Irske republikanske armade (IRA), je na četrtkovih volitvah osvojila 144 od 462 sedežev in s tem 39 več kot na predhodnih volitvah leta 2019. Pred tem je stranka lani prvič od ustanovitve Severne Irske pred dobrimi sto leti slavila tudi na volitvah v regionalni parlament.

Poprej vodilna Demokratska unionistična stranka (DUP) je kot najmočnejša stranka med tistimi, ki podpirajo nadaljevanje zveze z Veliko Britanijo, s 122 sedeži sicer dobila enako število mandatov kot leta 2019, a so preostale stranke v tem taboru utrpele izgubo podpore. Vodja DUP Jeffrey Donaldson je priznal, da se bodo morali unionisti iz rezultata kaj naučiti.

Volilno pravico je na volitvah minuli četrtek imelo nekaj več kot 1,3 milijona ljudi, volilna udeležba je bila 54-odstotna. Zaradi zapletenega volilnega sistema je štetje glasov trajalo več kot dva dneva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg povsem lokalnih vprašanj je v kampanji pred volitvami pomembno vlogo odigralo vprašanje politične blokade na izvršni ravni, saj DUP že leto dni, vse od zadnjih volitev, bojkotira vzpostavitev vlade enotnosti, v kateri bi bila skupaj s Sinn Fein. Kot razlog navaja trgovinska pravila, ki po brexitu veljajo za Severno Irsko, češ da jih bodo ta preveč oddaljila od Londona.

The Queens University
PROFIMEDIA

V skladu z velikonočnim sporazumom, ki je leta 1998 končal desetletja prelivanja krvi med protestantskimi unionisti in katoliškimi republikanci, morata namreč vlado sestaviti najmočnejši stranki obeh taborov. Pri tem stranka z največ glasovi postavi premierja, druga pa njegovega enakopravnega namestnika.

Podpredsednica stranke Sinn Fein Michelle O’Neill v rezultatih lokalnih volitev vidi potrditev pozivov njihove stranke k obnovi delujoče vlade in je DUP znova pozvala, naj konča blokado vzpostavitve izvršne oblasti. “Čas je, da poskrbimo za to, da politika deluje za vse ljudi in skupnosti in prinese boljšo prihodnost za vse,” je dejala. V ponedeljek je pozvala tako britanskega premierja Rishija Sunaka kot predsednika irske vlade Lea Varadkarja, naj se sestaneta in skupaj začrtata pot nazaj k vzpostavitvi vlade v Belfastu.

O’Neill je sicer prepričana, da se na celotnem otoku dogajajo zgodovinske spremembe. Zadnje štetje prebivalstva na Severnem Irskem je denimo pokazalo, da na območju prvič živi več katolikov kot protestantov. Sinn Fein pa je ena do dveh najmočnejših strank tudi na Irskem, a ji tam dve liberalno-konservativni stranki s koalicijo onemogočata sodelovanje v vladi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!