Širjenje pljučnice med otroki na Kitajskem: oblasti novih patogenov niso zaznale

Svet 24. Nov 202308:23 0 komentarjev
Širjenje okužb med otroki na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska je Svetovni zdravstveni organizaciji poslala zahtevane dodatne informacije o širjenju primerov pljučnice med otroki na severu države. Kot so zapisali v pojasnilu, oblasti niso zaznale nenavadnih ali novih patogenov, porast okužb pa pripisujejo ukinitvi protikoronskih ukrepov.

Kitajske oblasti niso zaznale nenavadnih ali novih patogenov pri primerih pljučnice, ki naj bi se širila med otroki na severu te azijske države, je v četrtek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Porast primerov pljučnice povezujejo predvsem z odpravo omejitvenih ukrepov, ki so jih uvedli zaradi pandemije covida-19.

WHO je v sredo pozval Kitajsko k dodatnim pojasnilom glede primerov pljučnice. V četrtek pa so iz organizacije ZN sporočili, da jim je Peking odgovoril, da pri skupkih niso odkrili novih patogenov in da gre za posledico več že znanih patogenov, med njimi respiratorni sincicijski virus in influenco, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povečanje števila primerov nekaterih bolezni je sicer zgodnejše kot v preteklih sezonah, a ni nepričakovano glede na odpravo omejitev v boju proti covidu-19, saj so podobno doživele tudi druge države, so še sporočili iz WHO. Zagotovili so, da bodo še naprej v stiku s kitajskimi oblastmi in bodo spremljali razmere.

Mediji in mednarodna agencija za nadzor nalezljivih bolezni ProMED so pretekle dni poročali o “skupkih nediagnosticirane pljučnice pri otrocih na severu Kitajske”. Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je sicer že prejšnji teden sporočila, da je porast bolezni dihal posledica odprave protikoronskih ukrepov ter kroženja znanih patogenov gripe in pogostih bakterijskih okužb, ki prizadenejo otroke, vključno z bakterijo Mycoplasma pneumoniae.

Zahteve za dodatne informacije o širjenju bolezni, ki jih WHO naslovi na države, niso nič novega. Kot piše BBC, se strokovna skupina vsak dan ukvarja s kopico medijskih poročil in informacij o boleznih, ki krožijo v neki državi. Skupina se nato odloči, ali potrebujejo več informacij.

Nekoliko neobičajno pa je, da je WHO Kitajsko za pojasnila zaprosil javno, saj to običajno stori prek zasebnih kanalov. Pri BBC ocenjujejo, da je to storil zaradi občutljivosti javnosti ob novicah o kroženju respiratornih okužb na Kitajskem. Marsikoga namreč zgodba spomni na dogajanje v začetku pandemije covida-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!