Human Rights Watch: Sirske begunce po vrnitvi domov mučili

Svet 20. Okt 202111:26 > 11:37 0 komentarjev
Begunci iz Afganistana
Stringer/REUTERS

Sirski begunci, ki se vračajo v od vojne razdejano domovino, so po lastnih navedbah deležni mučenja, arbitrarnih pridržanj in izvensodnih pobojev, v danes objavljenem poročilu izpostavlja nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW).

V poročilu HRW ugotavlja, da so sirske vladne sile med letoma 2017 in 2021 65 hudo zlorabile povratnike in njihove družinske člane. Od tega je bilo 21 aretiranih in arbitrarno pridržanih, 13 jih je poročalo o mučenju, potrdili pa so tudi pet izvensodnih pobojev. Poleg tega je bilo 17 prisilnih izginotij, tri ugrabitve in en primer domnevnega spolnega nasilja, kaže poročilo z naslovom Naša življenja so kot smrt: Sirski begunec se vrača iz Libanona in Jordanije.

“Grozljiva poročila o mučenju, prisilnih izginotjih in zlorabah beguncev, ki so se vrnili v Sirijo, kažejo, da Sirija ni varna za vračanje,” je povedala Nadia Hardman, ki se v HRW ukvarja s pravicami beguncev in migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah organizacije so sirski begunci v Libanonu in Jordaniji pod vse večjimi posrednimi in neposrednimi pritiski, naj se vrnejo, kar predstavlja kršitev načela nevračanja. Libanonske oblasti so obtožili, da izvajajo “agresivno agendo vračanja”, med drugim uničujejo zatočišča, zgrajena iz betona, zanje uvajajo policijske ure in jih deložirajo.

Položaj sirskih beguncev v Libanonu je močno poslabšala gospodarska kriza, s katero se spopada ta država. 90 odstotkov se jih je znašlo v skrajni revščini. Opozorili so, da ob vse večjem pritisku in pomanjkanju informacij begunci menijo, da preprosto nimajo druge možnosti, kot da se vrnejo.

“Nobena država ne bi smela siliti beguncev, da se vrnejo v Sirijo, dokler bo sirska vlada obsežno kršila človekove pravice,” je povedala Hardman.

V desetletnem konfliktu je po podatkih Združenih narodov umrlo več kot 350.000 ljudi, več kot 6,6 milijona Sircev je moralo zatočišče poiskati v sosednjih državah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!