Skeniranje razkrilo skrivnosti mumije zlatega dečka

Svet 25. Jan 202311:10 0 komentarjev
mumija zlati deček
Courtesy Frontiers Press

Mumija zlatega dečka, ki je pred 2.300 leti umrl v starem Egiptu, je bila dolgo zavita v tančico skrivnosti. Zdaj pa so znanstveniki digitalno "odvili mumijo" in razkrili podrobnosti, ki so bile skrite več stoletij.

V svetovnem nazoru starih Egipčanov je bila smrt le prehod v posmrtno življenje in nekaterim umrlim so zato za prehod v onostranstvo priložili dragocene grobne pridatke. Da bi jih lahko videli, je bilo treba nekoč mumije odpreti, zdaj pa so z nedestruktivnim postopkom razkrili očem nevidne stvari o mumiji, imenovani zlati deček.

Kot ekipa strokovnjakov pojasnjuje v strokovni reviji Frontiers in Medicine, približno 2.300 let stare mumije niso odprli. Veličastne grobne pridatke je razkrilo rentgensko slikanje z računalniškim tomografom.

Mumija, ki so jo leta 1916 odkrili v Gornjem Egiptu, izvira iz ptolemajskega obdobja iz okoli 330 pr. n. št. Od odkritja je hranjena v Egiptovskem muzeju v Kairu. Na podlagi računalniške tomografije so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa raziskovalci ugotovili, da gre za mumijo dečka, starega približno 15 let in visokega 1,3 metra.

Umrlemu so med drugim v usta položili zlat amulet v obliki jezika, ki naj bi mu v onostranstvu omogočal, da bi lahko govoril. V prsih pa je imel zlatega skarabeja, za katerega so stari Egipčani verjeli, da lahko pomaga pri prehodu v posmrtno življenje.

Mumija je bila okrašena z 49 amuleti, lepo razporejenimi v treh vrstah med gubami povojev in v telesni votlini, je povedala Sahar Salim, profesorica medicine na Univerzi v Kairu in vodja študije. Amuleti so izdelani iz zlata, poldragih kamnov, žgane gline in keramike. “Njihov namen je bil zaščititi telo in mu dati moč v posmrtnem življenju,” je dodala.

mumija zlati deček mumija zlati deček
Courtesy Frontiers Press
mumija zlati deček mumija zlati deček
Courtesy Frontiers Press
mumija zlati deček mumija zlati deček
Courtesy Frontiers Press
mumija zlati deček mumija zlati deček
Courtesy Frontiers Press
mumija zlati deček mumija zlati deček
Courtesy Frontiers Press

V Starem Egiptu so verjeli, da duh po smrti v onostranstvu živi naprej. Vstop v onostranstvo pa je bil mogoč šele po nevarnem potovanju skozi podzemlje in po sodbi zadnjega sodišča. Zato so si sorodniki in balzamatorji prizadevali, da bi pokojniku omogočili prihod v posmrtno življenje in stazaščitili njegovo telo.

“Zlati deček”, ki je ob smrti verjetno pripadal višjemu družbenemu sloju, je zato dobil tudi obuvala. “Sandali naj bi mu omogočili, da bi lahko stekel iz krste,” je povedala Sahar Salim. Poleg tega je deček nosil pozlačeno masko in prsni oklep. Kot še navajajo raziskovalci, so dečku po smrti možgane odstranili skozi nos, lobanjo pa so napolnili s smolo. Razen srca so mu odstranili tudi notranje organe.

Preberite še: Svetovno znani egiptolog: “Vaša” mumija naj ostane v Sloveniji

Kot še piše dpa, v Gizi pri Kairu trenutno gradijo Veliki egiptovski muzej, ki naj bi ga uradno odprli letos. Veliko artefaktov je še vedno na ogled v starem Egiptovskem muzeju na osrednjem trgu Tahrir. “Zlati deček” bo razstavljen v glavni dvorani, skupaj z nekaterimi posnetki računalniške tomografije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!