Sklenjen dogovor o daljnovodu med Azerbajdžanom in EU ali “inovativna rešitev”

Svet 17. Dec 202221:45 4 komentarji
Podpis pogodbe o podvodnem daljnovodu med Azerbajdžanom in EU
Inquam Photos/Octav Ganea/REUTERS

Voditelji Romunije, Azerbajdžana, Gruzija in Madžarske so danes v Bukarešti v Romuniji v prisotnosti predsednice Evropske komisije podpisali dogovor o izgradnji daljnovoda, ki bo pod Črnim morjem povezal Azerbajdžan in Gruzijo z EU. Povezava naj bi prispevala k diverzifikaciji dobave elektrike EU.

Dogovor, ki so ga podpisali predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev ter premierji Romunije Nicolae Ciuca, Gruzije Irakli Garibašvili in Madžarske Viktor Orban, predvideva izgradnjo 1195-kilometrskega daljnovoda, ki bo potekal iz Azerbajdžana prek Gruzije pod Črnim morjem do Romunije in nato na Madžarsko.

Z gradnjo naj bi začeli prihodnje leto, po navedbah nemške tiskovne agencije dpa naj bi bila končana v treh do štriih letih, vendar pa po poročanju AFP naj elektrika po povezavi ne bi stekla pred letom 2029.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da unija obrača hrbet odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in se obrača k “zanesljivim energetskim partnerjem”. V objavi na omrežju Twitter je tudi izrazila zadovoljstvo, da dogovor velik poudarek daje obnovljivim virom energije.

Gruzija in Azerbajdžan, ki ležita na kavakaškem gorovju, imata velik hidroenergetski potencial.

Orban je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal, da se je EU ujela v “strateški vakuum”, v katerem morajo voditelji članic svojim državam z novimi viri energije zagotoviti energetsko in gospodarsko varnost. Dodal je, da so energetski viri v kaspijski regiji “razumno oddaljeni” in da lahko daljnovod, za katerega so se danes dogovorili, predstavlja “inovativno rešitev” za njihovo izkoriščanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje