Skopje in Tirana lahko pogajanja za vstop v EU začneta še ta teden

Svet 18. Jul 202220:39 2 komentarja
Evropska unija
PROFIMEDIA

Države članice Evropske unije so potrdile okvirja za pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo. Tako bosta ti dve zahodnobalkanski državi v torek lahko začeli pogajanja o vstopu v EU.

Pogajalska okvirja, ki določata, kako bosta državi v okviru pogajanj v svojo nacionalno zakonodajo prenesli pravni red EU, so drevi potrdili stalni predstavniki držav članic pri EU, je sporočil češki premier Petr Fiala.

Pravni red Unije je razdeljen na več kot 30 poglavij, ki so v skladu z novo metodologijo pogajanj razdeljena v šest tematskih sklopov. Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se bodo pogajanja začela in končala. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

Če bosta državi naredili zadosten napredek pri prednostnih reformah, jima bo omogočena pospešena integracija v posamezne politike ali na trg EU ter krepitev finančnih sredstev, piše v okvirjih. Na drugi strani pa bo lahko “resna ali dolgotrajna stagnacija ali nazadovanje pri uvajanju reform” privedla tudi do ustavitve ali reverzibilnosti postopka. Med možnimi ukrepi je tudi zmanjšanje predpristopne finančne pomoči.

Obe državi bosta v skladu s pogajalskim okvirjem obvezani tudi k ohranjanju dobrososedskih odnosov. Pri Severni Makedoniji je v okvirju izpostavljen prespanski sporazum z Grčijo, v skladu s katerim je Makedonija svoje ime spremenila v Severna Makedonija. Omenjen pa je tudi dogovor o dobrososedskih odnosih z Bolgarijo iz leta 2017. Bolgarija je sicer danes na zasedanju stalnih predstavnikov članic pri EU podala izjavo, v kateri je poudarila, da se kakršnegakoli zapisa o uradnem jeziku v uradnih ali neuradnih dokumentih EU in njenih institucij “ne sme razumeti kot priznanje ‘makedonskega jezika’ s strani Bolgarije.”

Prvi medvladni konferenci, s čimer se bodo pogajanja začela, bosta v torek v Bruslju.

Skopje in Tirana bosta tako po letih čakanja vendarle začela pogajanja o vstopu v EU. Severna Makedonija ima status kandidatke za članstvo že vse od leta 2005, Albanija pa od leta 2014. V zadnjih letih je začetek najprej blokirala Grčija, ki je zahtevala, da Severna Makedonija spremeni ime. Bolgarija pa je blokado odpravila v teh dneh, potem ko je Skopje pristalo na vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. To bodo morale makedonske oblasti še uresničiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje