Skoraj 40-odstotkov gostov na Hrvaškem dopustuje na črno

Svet 02. Avg 202211:43 0 komentarjev
Hrvaška obala
PROFIMEDIA

Čeprav je letošnja poletna sezona na Hrvaškem po številkah zelo blizu predkoronski iz leta 2019, pa državi težave povzročajo najemodajalci. Okrog 40 odstotkov gostov namreč ponudniki nastanitev ne prijavijo v sistem, kar pomeni, da mu ne izdajo računa in državi ne plačajo DDV.

Prvih sedem mesecev letošnjega leta so na Hrvaškem ustvarili 10,3 milijona turističnih prihodov in 54,3 milijona prenočitev. To je že skoraj povsem na ravni iz leta 2019. Število prihodov predstavlja 89 odstotkov številke iz predkoronskega 2019, število prenočitev pa 95 odstotkov.

A preglavice državi povzročajo najemodajalci, ki svojih gostov ne prijavljajo. Predsednik Združenja hrvaških potovalnih agencij (UHPA) Tomislav Fain je za HRT dejal, da 40 odstotkov gostov na Jadranu biva neprijavljenih.

“V posameznih krajih imamo podatke, koliko je število namestitvenih kapacitet in ko pogledamo prijave, ki gredo preko eVisitorja (sistem, ki beleži podatke o obisku v nastanitvenih objektih), pridemo do številke 40 odstotkov gostov, ki sploh niso prijavljeni,” je dejal Fain. Dodal je, da je številka verjetno še višja in povzroča številne težave.

Nekateri po Fainovih besedah prijave gostov ne opravijo, ker so malomarni, drugi pa se za ta korak odločijo namerno, da se izognejo izdaji računa in posledično plačilu DDV. Ob tem je zaradi napačnih podatkov težje opraviti kakovostno pripravo na sezono, po napovedi Faina pa bodo morali okrepiti inšpekcijske nadzore, da bo takšnih primerov v prihodnosti manj.

Največ Nemcev, sledijo Slovenci

Tuji turisti so na Hrvaškem v prvih sedmih mesecih letos ustvarili 47,8 milijona prenočitev, domači pa 6,6 milijona, kažejo prvi podatki iz sistema eVisitor, ki beleži podatke o obisku v nastanitvenih objektih in v navtičnem turizmu.

Po preliminarnih podatkih, ki jih je danes objavilo hrvaško ministrstvo za turizem in šport, je največ nočitev tujih turistov v sedmih mesecih odpadlo na obiskovalce iz Nemčije (11,4 milijona), Slovenije (šest milijonov), Avstrije (4,4 milijona), Poljske in Češke (3,5 milijona) ter Slovaške in Združenega kraljestva (1,9 milijona).

Največ nočitev je bilo v zasebnih nastanitvah (20,2 milijona), sledili so hoteli (12,2 milijona) in kampi (10,9 milijona).

Po besedah predsednika Hrvaške turistične skupnosti Kristjana Staničića je v prihajajočih avgustovskih tednih v državi dnevno pričakovati okoli 1,2 milijona turistov, saj so na počitnicah med drugim Italijani ter prebivalci najbogatejših nemških zveznih dežel Bavarska in Baden-Württemberg. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!