Škotska premierka je napovedala odstop

Svet 15. Feb 202311:32 > 13:17 1 komentar
Nicola Sturgeon
Jane Barlow/REUTERS

Škotska premierka Nicola Sturgeon je presenetila z informacijo, da odstopa. Funkcijo premierke bo opravljala, dokler ne bo znano, kdo jo bo nasledil. Kot je pojasnila, odločitev ni odziv na kratkoročne pritiske, temveč izhaja iz globljega in dolgoročnejšega razmisleka.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je podala svoj odstop, poroča britanski BBC. Funkcijo premierke je kot prva ženska opravljala več kot osem let, kar je najdaljši mandat doslej. Napovedala je tudi odstop z vrha Škotske nacionalne stranke (SNP).

Kot je za BBC povedal vir blizu škotske premierke, je Sturgeon dejala, da “ima dovolj”. Na novinarski konferenci je med drugim povedala, da dober voditelj ve, kdaj se mora umakniti, pri čemer je njen čas zdaj. Po njenih besedah je biti škotski premier “najboljša služba na svetu”.

Sturgeon je na novinarski konferenci spregovorila tudi o preizkušnjah – vodenje Škotske v času covida-19 “je daleč najbolj težka stvar, ki sem jo naredila”. “Teža odgovornosti je bila ogromna,” je dejala po navedbah BBC in dodala, da je vodenje Škotske imelo posledice za njeno fizično in mentalno zdravje.

Dosedanja škotska premierka je povedala tudi, da politike ne zapušča. V škotskem parlamentu ostaja vsaj do naslednjih volitev leta 2026. “Škotska je danes pravičnejša, kot je bila leta 2015. Ponosna sem na veliko stvari, vendar je vedno treba storiti še veliko več,” je ocenila.

Nicola Sturgeon
Russell Cheyne/REUTERS

Svoji družini, stranki in prebivalcem Škotske se je zahvalila za podporo. Kot je dejala, je bil premierski položaj “privilegij njenega življenja”, sama pa verjame, da bo njen naslednik Škotsko popeljal do neodvisnosti. Pri tem svojega favorita ni navedla, navaja BBC.

Premierka od leta 2014

Sturgeon se je na čelo vladajoče SNP povzpela leta 2014, ko je potekal referendum o neodvisnosti, na katerem je 55 odstotkov ljudi glasovalo za obstanek v Združenem kraljestvu. Članica škotskega parlamenta je sicer od leta 1999, leta 2004 pa je postala namestnica vodje SNP, ki jo je popeljala do vrste volilnih zmag na britanski, škotski in lokalni ravni.

Po neuspehu prizadevanj za neodvisnost Škotske na referendumu leta 2014 si je Sturgeon zlasti po brexitu in kljub nasprotovanju Londona intenzivno prizadevala za vnovičen referendum, a je britansko vrhovno sodišče lani razsodilo, da holyrood nima pristojnosti za izvedbo tovrstnega glasovanja. Danes je izrazila prepričanje, da je “zadeva dobljena”, SNP pa bo naslednji mesec razpravljala o tem, da bi naslednje volitve v Veliki Britaniji obravnavali kot de facto referendum o neodvisnosti.

Nicola Sturgeon
Jeff J Mitchell/via REUTERS/

Nedavno se je škotska premierka zapletla v spor zaradi politik transspolnosti. Škotska je namreč potrdila zakonodajo, ki ljudem omogoča, da pravni status svoje spolne identitete urejajo hitreje, navaja tiskovna agencija Reuters. Zakonodajne spremembe je nato blokiral London.

Škotska premierka ne bo odšla takoj, ampak da se bo od oblasti poslovila, ko bo znano ime njenega naslednika. Sturgeon po navedbah strokovnjaka s področja javnega mnenja profesorja Johna Curtica (Univerza Strathclyde) “nima očitnega naslednika”, navaja BBC. Kot je ocenil, je dosedanja premierka najbolj učinkovita komunikatorka v SNP in “daleč najbolj popularna voditeljica na Škotskem”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje