Skrajna desnica v Varšavi. Kako daleč so od skupine v evropskem parlamentu?

Svet 04. Dec 202112:02 > 12:10 0 komentarjev
Evropska desnica
Marine le Pen/TWITTER

Predstavniki skrajno desnih političnih strank v Varšavi danes razpravljajo o oblikovanju novega zavezništva. Danes predvidoma ne bodo sprejeli konkretnejših odločitev, je pa francoska desničarska političarka Marine le Pen srečanje, ki ga vodi predsednik vladajoče poljske stranke PiS Jaroslaw Kaczynski, označila za pomemben korak. "V Varšavi se piše prihodnost Evrope," je sporočila prek Twitterja.

Voditelji evropskih skrajno desnih in nacionalističnih strank danes v Varšavi razpravljajo o oblikovanju novega desnega zavezništva. Pogovori, v katerih sodelujejo stranke iz več kot desetih držav, bi lahko vodili do ustanovitve druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu.

Pogovore vodi predsednik poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Udeležujeta se jih tudi madžarski premier Viktor Orban in francoska desničarska političarka Marine le Pen, čeprav uradnega seznama sodelujočih organizatorji niso razkrili. Kot je razvidno iz fotografij, ki jih je na Twitterju objavila le Pen, so na sestanku predstavniki strank iz 11 držav. V prostoru, kjer se srečujejo, namreč visijo romunska, madžarska, francoska, estonska, avstrijska, poljska, belgijska, finska, nizozemska, litovska in španska zastava.

Le Pen, kandidatka na francoskih predsedniških volitvah v prihodnjem aprilu, je srečanje označila za “pomemben korak”, čeprav danes še ne pričakuje dokončnih odločitev. “Lahko smo optimistični glede zagona te nove politične sile v prihodnjih mesecih,” je dejala novinarjem. Na Twitterju pa je fotografije s sestanka pospremila z besedami: “V Varšavi se danes piše prihodnost Evrope. S številnimi voditelji evropskih suverenističnih strank potekajo razprave o boljšem sodelovanju vseh domoljubnih sil v Evropskem parlamentu.”

Odsotnost Salvinija in premoščanje razlik

V Varšavi danes niso pričakovali voditelja italijanske Lige Mattea Salvinija, ki pa je julija bil med podpisniki deklaracije o ustanavljanju “velikega zavezništva” v Evropskem parlamentu. Pred današnjim srečanjem je sporočil, da “je potreben pravi čas in morata biti presežena egoizem in strah, tako med strankami kot narodi”.

Po besedah političnih analitikov bodo skušali danes udeleženci pogovorov preseči nekatere razlike med njimi, med drugim glede odnosov z Rusijo, splava in pravic skupnosti LGBTIAQ+. Družila naj bi jih zlasti ideja vrnitve h koreninam Evropske unije. Zlasti Poljska in Madžarska v zadnjih letih EU očitata poskuse zmanjševanja suverenosti držav članic.

Orbanova stranka Fidesz je marca izstopila iz Evropske ljudske stranke (EPP), češ da se je ta premaknila preveč v levo. Že pred tem so izstopili tudi iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Liga in Nacionalni zbor le Pen sta v Evropskem parlamentu člana skupine Identiteta in demokracija, španski Vox in italijanska stranka Bratje Italije pa delujeta v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!