Skrajni desničarji so se med pohodom po Jeruzalemu spopadli s policijo

Svet 07. Dec 202320:59 1 komentar
jeruzalem
Foto: PROFIMEDIA

V starem mestnem jedru Jeruzalema je potekal shod skrajno desnih izraelskih skupin, med katerimi je izbruhnil spopad s policijo.

Več izraelskih skrajno desnih skupin je med shodom po Jeruzalemu pozivalo k vzpostavitvi popolnega judovskega nadzora nad mestom in območjem Tempeljskega griča.

Nato so po poročanju očividcev na območju izbruhnili spopadi s policijo, potem ko naj bi policisti več deset protestnikom preprečili, da bi se sprehodili skozi muslimansko četrt v starem mestnem jedru Jeruzalema in se usmerili proti Tempeljskemu griču in mošeji Al Aksa.

jeruzalem jeruzalem
Foto: PROFIMEDIA
jeruzalem jeruzalem
Foto: PROFIMEDIA
jeruzalem jeruzalem
Foto: PROFIMEDIA
jeruzalem jeruzalem
Foto: PROFIMEDIA

Povod za spopade naj bi bila sprememba načrtovane poti pohoda. Predstavnik policije je za izraelski časnik Haaretz povedal, da so aktivisti “izkrivljali načrtovano traso, ki jo je pred tem odobrila policija”. Nekateri udeleženci ob tem nosili nedovoljene provokativne napise, kot so “za vsakega terorista krogla v glavo” in “ni sožitja s sovražnikom”.

“To je očiten poskus ekstremistov, da bi povzročili še več uničenja in smrti. Kot predsednik vlade sem tudi sam odobril pohode v Jeruzalemu, vendar ne takšnih nasilnih provokacij. Če bi v Izraelu obstajala prava vlada, tega ne bi dovolili,” je še pred začetkom današnjega pohoda v objavi na omrežju X zapisal vodja izraelske opozicije in nekdanji premier Jair Lapid.

Tempeljski grič leži v vzhodnem Jeruzalemu in je za Jude najsvetejši kraj, na območju pa se nahaja tudi mošeja Al Aksa, ki je tretji najsvetejši kraj za muslimane. Mošeja je pod muslimansko upravo, Izrael pa je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje in pripadniki drugih ver obiskujejo območje, a tam ne smejo moliti. V preteklih letih je bilo območje že večkrat prizorišče obračunov med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje