Skrbno varovana skrivnost: kdaj ima voditelj Severne Koreje rojstni dan?

Svet 09. Jan 202420:43 0 komentarjev
Kim Džong Un s hčerko
Foto: KCNA via REUTERS

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je dopolnil 40 let. No, tako ljudje vsaj predvidevajo, saj uradni datum njegovega rojstva ni znan.

Voditelj Severne Koreje nikoli ni razkril svojega rojstnega dne, zato se mnogi sprašujejo, kdaj ga dejansko praznuje. A če imajo poznavalci te države prav, je 40 let Kim Džong Un dopolnil v ponedeljek, na dan, ko so objavili uradne fotografije, na katerih sta s hčerko Kim Džu Ae obiskala kokošjo farmo.

Ta odnos do rojstnega dneva je v popolnem nasprotju z rojstnimi dnevi Kimovih predhodnikov. Pravzaprav sta rojstna dneva njegovega očeta Kim Džong-ila in dedka Kim Il-Sunga še danes praznika, v času njune vladavine pa so potekala veličastna praznovanja.

Zakaj datum rojstva Kim Džong Una ostaja skrivnost, torej ni znano. Januarja 2020 so se severnokorejski uradniki takratnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zahvalili za rojstnodnevne želje, čeprav niso navedli, za kateri dan gre. Ugibanja pa so, da je to 8. januar. Še en dokaz, da gre za ta datum, se je pojavil šest let prej, ko je ameriški košarkar Dennis Rodman pred večtisočglavo množico Kim Džong Unu zapel vse najboljše za rojstni dan.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un
Foto: KCNA via REUTERS

Gilsup Kwak, vodja spletne strani One Korea Center, ki se ukvarja s Severno Korejo, meni, da je razlogov za molk več – med drugim dejstvo, da je bila Kimova mati Ko Jong Huj domnevno rojena na Japonskem. V severnokorejski družbi je še vedno razširjeno nezaupanje do Japonske, ki je območje kolonizirala med letoma 1910 in 1945. Ta povezava bi lahko ogrozila trditve Kim Džong Una o njegovi krvni liniji, saj so doslej to pometali pod preprogo. Posvečanje pozornosti rojstnemu dnevu bi lahko pritegnilo neželeno pozornost. “Kim Džong Unova Ahilova peta je resnica o njegovem rojstvu,” je pojasnil Gilsup.

Po njegovem mnenju pa bi lahko obstajale tudi številne druge razlage, med drugim prepričanje, da je “dovolj malikovanja prednikov in družine” in da ima željo, da “promovira svojo podobo ponižnega voditelja”.

Drugi menijo, da je težava v njegovi starosti. Strokovnjaki pravijo, da starejši člani severnokorejske vladajoče elite menijo, da je še vedno premlad – čeprav je vredno omeniti, da je rojstni dan njegovega očeta postal uradni praznik v letu, ko je ta dopolnil 40 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!