Skrivni dogovor z ZDA: talibani pomagali Američanom do letališča v Kabulu

Svet 01. Sep 202118:43 0 komentarjev
Kabul letališče
Victor Mancilla/CNN

"Ameriška vojska je imela s talibani skrivni dogovor o spremstvu Američanov, ki so želeli priti na letališče v Kabulu in zapustiti državo," sta za CNN povedala uradnika iz obrambnega sektorja.

Eden od uradnikov je razkril tudi, da so ameriške sile za posebne operacije na letališču postavile “skrivna vrata” in vzpostavile “klicne centre”, ki bi Američanom pomagali pri evakuaciji.

Medtem ko je eden od uradnikov povedal, da je dogovor s talibani “odlično deloval“, so Američani, vključeni v neuradno mrežo, namenjeno pomoči Američanom in ogroženim Afganistancem, za CNN dejali, da so imeli težave, zlasti na začetku, ker so talibani vračali nekatere ljudi, ki bi jim morali dovoliti dostop do letališča.

Dva ameriška uradnika sta dejala, da so bili Američani obveščeni, naj se zberejo na določenih lokacijah v bližini letališča, kjer bodo talibani preverili njihove dokumente in jih odpeljali do vrat, kjer so jih čakali ameriški vojaki.

CNN poroča, da so bili številni Američani v Kabulu šokirani nad navodili, da jim bodo talibani zagotovili varen prehod. Prepričani so bili, da so narobe razumeli navodila, in prosili za pojasnilo.

CNN navaja tudi, da ZDA že leta s političnimi pogovori vzdržujejo vojaške in diplomatske stike s talibani, medtem ko ta tajni sporazum o evakuaciji “odraža raven taktičnega usklajevanja brez primere”.

Direktor Cie William Burns se je prejšnji teden odpravil na zelo nenavaden obisk v Kabul, kjer se je srečal s talibanskim voditeljem Abdulom Ganijem Baradarjem kot del prizadevanja Bidnove administracije zagotoviti nemoteno delovanje zračnega prometa, poroča CNN. Ni pa znano, ali je ta obisk povezan s skrivnim dogovorom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!