Skrivnostna nova služba: Kurz v vohunski družbi ali pri nekdanjem šefu Googla?

Svet 28. Dec 202118:41 > 22:23 0 komentarjev
Sebastian Kurz
Lisi Niesner/REUTERS

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz je po izstopu iz politike zelo hitro našel novo službo. Svetovni mediji pišejo, da ga je zaposlilo podjetje iz ZDA, zato naj bi se avstrijski politik z družino preselil čez lužo.

V katerem podjetju se bo zaposlil Sebastian Kurz, ki je oktobra odstopil zaradi obtožb o korupciji, nato pa je decembra sporočil, da zapušča politiko, še ni znano. Mediji so poročali zgolj, da bo delal v Združenih državah Amerike. Po pisanju Kronen Zeitunga naj bi za vodstveno mesto prejemal okoli 500.000 evrov plače, delati pa naj bi začel februarja.

Kmalu pa so zaokrožile govorice, da naj bi se Kurz selil v podjetje Palantir, ki je povezano z vohunjenjem. Podjetje ima kontroverzno preteklost, obtoženo je prodaje programske opreme, ki naj bi kršila določila o varovanju podatkov, poroča portal nova.rs. Stranke Palantirja so CIA, FBI, NSA in Pentagon. Po navedbah Ameriškega združenja za državljanske pravice pa je Palantir ključno podjetje v industriji vohunjenja. Pred leti se je v Palantirju zaposlila nekdanja političarka iz vrst SPÖ Laura Rudas.

Je verjetnost, da se zaposli pri soustanovitelju PayPala ali nekdanjemu šefu Googla večja?

A več avstrijskih medijev poroča, da je malo verjetno, da bi se Kurz zaposlil neposredno v podjetju Palantir. Po poročanju Die Presse je bolj običajno, da do posla s podjetjem, ki kotira na borzi, ne bo prišlo, dokler preiskava zoper nekdanjega kanclerja ne bo končana.

Portal Puls 24 pa je pisal, da se bo nekdanji kancler preselil k soustanovitelju Palantira Petru Thielu. Znan je postal kot soustanovitelj plačilne storitve PayPal. Deluje kot investitor in politični donator. V volilno kampanjo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa je vložil milijone. V preteklosti sta Thiel in Kurz že bila v stikih.

Še ena možnost pa bi bila, tako Die Presse, da se Kurz zaposli pri nekdanjem šefu Googla Ericu Schmidtu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!