Slavno sliko van Gogha uspešno očistili paradižnikove juhe

Svet 14. Okt 202220:25 1 komentar

Okoljski aktivistki sta danes s paradižnikovo juho polili sliko Sončnice nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha, ki je razstavljena v Narodni galeriji v Londonu. Gre za še eno v nizu protestnih akcij, usmerjenih v umetniška dela, za katero stoji aktivistična skupina Just Stop Oil. Slika, ki je prekrita s steklom, v akciji ni bila poškodovana.

Iz londonske Narodne galerije so sporočili, da so uspešno očistili sliko van Gogha Sončnice, v katero sta podnebni aktivistki vrgli pločevinko paradižnikove juhe. Slika je imela stekleno zaščito, zato ni bila poškodovana. Manjšo poškodbo je utrpel le okvir.

Še en v vrsti incidentov, usmerjenih v umetniška dela, se je zgodil v Narodni galeriji v Londonu. Za dogodkom je stala aktivistična skupina Just Stop Oil.

Posnetki, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, prikazujejo ženski v majicah z napisom Just Stop Oil (Samo ustavite nafto; op.p.), ki odpirata pločevinke in vržeta vsebino na van Goghovo mojstrovino, preden si roke prilepita na steno.

Londonska policija je sporočila, da so protestnici odlepili in ju zaradi povzročitve škode aretirali ter odpeljali na policijsko postajo. Iz Narodne galerije pa so sporočili, da sta protestnici povzročili manjšo škodo na okvirju, medtem ko slika, ki je prekrita s steklom, ni poškodovana, poroča BBC.

Na videoposnetku, ki ga je na Twitterju objavil dopisnik britanskega časnika Guardian Damien Gayle, je videti ženski, kako pločevinko paradižnikove juhe polijeta po sliki. Potem ko sta se prilepili na steno, ena od njiju zavpije: “Kaj je več vredno, umetnost ali življenje?”

V minulih tednih poskrbeli za več protestnih akcij

Iz skupine Just Stop Oil so v izjavi sporočili, da so njeni aktivisti na sliko vrgli dve pločevinki paradižnikove juhe Heinz, da bi od britanske vlade zahtevali ustavitev vseh novih naftnih in plinskih projektov.

Skupina je v minulih dveh tednih v britanski prestolnici pripravila več odmevnih protestnih akcij, s katerimi je začasno blokirala prometnice okoli zgradbe parlamenta.

Julija sta se aktivista iz te skupine v podobni akciji z dlanmi prilepila na okvir van Goghove slike Cvetoče breskve v londonski umetniški galeriji.

Slika Sončnice, ki je bila danes tarča aktivistov, je ena od sedmih slik sončnic, ki jih je v letih 1888 in 1889 naslikal van Gogh. Od teh jih je pet razstavljenih v galerijah in muzejih po svetu. Umetnik jih je ustvaril v Arlesu na jugu Francije in sodijo med njegova najbolj prepoznavna dela. Vrednost slike je ocenjena na 84,2 milijona ameriških dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje