Slavoj Žižek za N1 BiH: “Ni povratka v staro normalnost”

Svet 13. Sep 202121:56 > 22:02 0 komentarjev

Slovenski filozof dr. Slavoj Žižek je za N1 BiH med drugim spregovoril o pandemiji, normalnosti in teorijah zarote. Predpandemične normalnosti po njegovem ne bo nazaj, ustvariti bo treba novo.

Pandemija covida-19 je povsem pretresla naš vsakdanjik in to, kako dojemamo novo resničnost. Teorije zarot, ki pri pojasnjevanju dogajanja konkurirajo znanosti, so v polnem razmahu. Človek ima potrebo po tem, da dogodke v svojem življenju organizira v konsistentno sliko, teorije zarote pa ponujajo enostavne odgovore, je pojasnil Žižek.

Celotno oddajo “Izvan okvira”, v kateri je za N1 BiH spregovoril Žižek, si lahko pogledate TUKAJ.

“Ne smemo kritizirati teoretikov zarot, jih imeti za neumne. Treba je ponuditi alternativo,” je povedal Žižek in poudaril, da je za človeštvo ključen nek nov, pozitiven projekt. Razmah teorij zarot nam prav tako pove, da sodobni kapitalizem ne ponuja ustreznih rešitev; teorija Francisa Fukuyame o tem, da je formula liberalnega kapitalizma najboljša, ne (z)drži.

Slavoj Žižek
Žiga Živulović jr/BOBO

Ponovna izgradnja normalnosti

“Zmotno je misliti, da je bila nekdaj samo ena resnica, zdaj pa je ni,” je na novinarjevo vprašanje o soobstoju različnih interpretacij dandanes odgovoril Žižek in pojasnil, da sta v hladnovojnem času obstajala dva bloka in dve resnici. Kar Žižka skrbi, je to, da se ruši družbena pogodba, skupni imenovalci, na katerih temelji naša družba. V času pandemije, ko je javno življenje okrnjeno, izgubljamo prakse socializacije, ki so v predpandemičnem času pomenile našo normalnost.

V to normalnost – normalnost preteklih let –, je menil Žižek, ni povratka. “Izgubili bomo to, kar smo doslej razumeli kot normalnost. Ponovravni.no jo bomo morali zgraditi, na povsem vsakdanji  Zato gledam na ljudi, ki se držijo te stare normalnosti, denimo z nasprotovanjem cepljenju proti covidu-19, kot na tiste, ki zanikajo ekološko katastrofo. To je obupan poizkus, da bi to normalnost obdržali in velik problem za vse nas,” je še povedal.

Žižek je za N1 BiH spregovoril tudi o državah in državnih aparatih, ki so se v času pandemije izkazali kot nemočni. V prihodnje, je opozoril, bomo tudi zaradi ekološke krize potrebovali več regulacij, zaradi česar je ključna regulacija regulatorjev – pravila, je povedal, morajo biti transparentna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!