Sloni in tajski turizem: kje potegniti črto?

Svet 26. Dec 202115:15 1 komentar
Slon
PROFIMEDIA

Zgodba CNN: debata o krutosti predstave v živalskem vrtu kaže na kompleksnost problema tajskega turizma, povezanega s sloni.

Azijski slon stopi v bazen in glavo potopi pod površje vode, pri čemer konico trobca uporablja kot dihalko. Žival, ki stoji na zadnjih nogah, medtem ko voda razbremeni gravitacijsko breme njenega telesa, plava od enega do drugega moškega, ki na vsakem koncu bazena ponujata banane.

V spodnjem prostoru osupli otroci gledajo skozi široka steklena okna.

Nekateri obiskovalci, ki so se udeležili predstave plavanja slonov v odprtem živalskem vrtu Kao Keo jugovzhodno od Bangkoka, so bili presenečeni, da je bila kritizirana kot primer krutosti in izkoriščanja živali.

Toda nedavna polemika o nagrajeni fotografiji plavajočega slona ponazarja delitve med nekaterimi aktivisti za pravice živali in turističnimi delavci, ki slone ponujajo kot del turistične zgodbe na Tajskem in z njimi služijo denar.

Razprava odpira vprašanja o dobrem počutju živali, predstavitvi v medijih in kulturni pristranskosti.

Slon v sobi

Še ena od razprav se je odprla oktobra 2021, potem ko je avstralski fotoreporter Adam Oswell prejel nagrado za fotografa divjih živali leta (WPY). Prestižno letno tekmovanje WPY je od leta 1964 pod okriljem Naravoslovnega muzeja (NHM) v Londonu.

Oswellova fotografija, posneta v ZOO Kao Keo z naslovom “Slon v sobi”, prikazuje slona s potopljeno glavo in trupom, medtem ko trener plava na površju v relativno majhnem bazenu. Na fotografiji so ljudje različnih starosti, Azijci, ki opazujejo slona.

Vodja WPY Chris Packham je prizor označil za “popolnoma nesprejemljiv”. Oswell je dejal, da fotografija “kaže nepovezanost z naravo in to, kakšno naravo ustvarjamo”.

Nekateri odzivi na fotografijo na družbenih omrežjih so bili ostrejši, pogosto so bile zapisane besede “boleče”, “podlo” in “barbarsko”.

Slon
PROFIMEDIA

Številni Tajci so temu nasprotovali, češ da je NHM-jeva predstavitev fotografije zavajajoča oziroma nima ustreznega konteksta. Neki tvit v tajskem jeziku, ki je branil Kao Keo, je bil poobjavljen skoraj 40.000-krat.

“Pri sestavljanju napisov smo bili pozorni, da v ospredju niso atrakcija in posamezniki, ki gledajo, ampak prikaz širšega konteksta te industrije, vpliv pandemije covida-19 na turistična podjetja in povpraševanja tujih turistov po živalskem turizmu,” je za CNN Travel povedal tiskovni predstavnik NHM.

“Na primer,” je nadaljeval, “v spletni objavi je sodnik Staffan Widstrand dejal: Lahko bi bil kdo od nas med občinstvom, od koderkoli na svetu, v skoraj kateremkoli živalskem vrtu.”

Toda Kao Keo je edini živalski vrt na Tajskem in eden od le štirih na svetu, v katerih je slone mogoče opazovati skozi podvodna okna. Je največji od sedmih živalskih vrtov, ki jih upravlja vladna organizacija tajskih živalskih parkov (ZPO).

Kao Keo je certificiralo združenje živalskih vrtov jugovzhodne Azije (SEAZA), ki je član Svetovnega združenja živalskih vrtov in akvarijev (WAZA). ZPO trdi, da se vsi živalski vrtovi vodijo po načelih ohranjanja, raziskovanja, izobraževanja in rekreacije.

Polemika

Oswellova fotografija ni bila prvi primer medijske dokumentacije, ki je sprožila ogorčenje nad predstavo plavanja slonov iz ZOO Kao Keo.

Leta 2018 je spletna peticija, ki je zahtevala, da “lastniki zaprejo ta živalski vrt in slonom dom zagotovijo v zavetišču”, zbrala več kot 130.000 podpisov.

“Izčrpani sloni so prisiljeni izvajati podvodne trike za turiste na Tajskem,” so takrat zapisali pri britanskem časopisu The Sun.

Slon
PROFIMEDIA

Sloni so rojeni plavalci, vendar kritiki na plavalno predstavo v Kao Keu gledajo kot na prisilno predstavo. Gledano širše,  živali izkoriščajo za zabavo ljudi.

“Usposabljanje za tovrstno predstavo se običajno začne z odvzemom mladička samici in se ga kaznuje z ustrahovanjem in bolečino,” pravi eden od napisov, ki spremljajo Oswellovo fotografijo na spletnem mestu NHM.

“Ne uporabljamo kavljev ali kakršnekoli sile, da bi slone zvabili v bazen,” je za CNN Travel povedal dr. Visit Arsaitamkul, veterinar, ki dela v Kao Keu kot pomočnik direktorja ZPO. “Rečemo: Čas je za hranjenje, dobiš vedro banan, in sloni gredo prostovoljno v bazen.”

Dejal je še, da slone urijo s pozitivnimi metodami, ki temeljijo na nagrajevanju, ne pa na strahu in bolečini. V nasprotju z mnogimi sloni na Tajskem turisti v tem živalskem vrtu ne morejo jahati ali plavati z njimi.

Laboratorij živalskega vrta analizira slonje iztrebke in je pozoren na ravni kortizola, kar osebje opozori na duševni stres, ki ga morda doživljajo sloni. Dr. Arsaitamkul je dejal, da lahko že z opazovanjem oceni, kako se sloni počutijo med plavanjem.

“Nobenega stresa ne kažejo,” je dejal. “Videti so srečni.”

Zanikal je, da bi sloni izvajali trike v Kao Keu. Vendar posnetki iz preteklosti prikazujejo trenerja, ki izzove plavajočega slona, da se večkrat potopi in se dvigne na površino, da bi zabaval občinstvo.

Ko je CNN Travel novembra 2021 opazoval predstavo od zgoraj in pod vodo, je slon po besedi inštruktorja sam vstopil v bazen. Ko je bil v vodi, je pojedel veliko banan. Nobenih trikov niso izvajali in ljudje niso šli v bazen.

Eden od osmih slonov v Kao Keo dvakrat na dan stopi v bazen za 30 minut ob določenem času. Včasih vsi sloni prebivajo v osem hektarjev velikem ograjenem prostoru z ribnikom in na pobočju z drevesi.

Dr. Arsaitamkul je dejal, da so sloni priklenjeni le, ko samci postanejo agresivni zaradi povečanja reproduktivnih hormonov – gonjenja.

Kot direktor dobrodelne organizacije Wild Welfe, ki je registrirana v Združenem kraljestvu in si prizadeva izboljšati dobro počutje živali v ujetništvu po vsem svetu, je Simon Marsh leta 2019 preživel čas v Kao Keu in svetoval “o številnih praksah dobrega počutja živali, vključno z upravljanjem njihovih slonov”.

“Wild Welfe verjame, da je živalski vrt Kao Keo zavezan temu, da bo živalim v njegovi oskrbi omogočil, da živijo polno in smiselno življenje v ujetništvu z zagotavljanjem dobrega počutja,” je Marsh povedal za CNN Travel. Dobrodelna organizacija meni, da so “predstave z živalmi, ki škodujejo fizičnemu ali psihičnemu počutju živali”, nesprejemljive, je dodal.

Vedno nekaj negativnega

Eden od mnogih ljudi, ki meni, da predstava plavanja slonov ni v najboljšem interesu živali, je Edwin Wiek, ustanovitelj in direktor Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT). Med 850 rešenimi živalmi, za katere skrbi WFFT, je 26 slonov, ki se prosto sprehajajo po približno 95 hektarjev velikem zavetišču za slone v bližini obalnega mesta Ča-am.

Slon
PROFIMEDIA

“Prisiliti žival k dejanju, ne glede na to, kakšno je to dejanje, je vedno negativna stvar,” je povedal za CNN Travel. “Dejati, da žival to počne po svobodni izbiri, absolutno ne drži.”

Dve desetletji izkušenj pri reševanju prostoživečih živali so Wieku dale širok pogled na položaj slonov v ujetništvu na Tajskem.

“Ne pravim, da je predstava s plavanjem slonov v redu. Če pa izmerim škodo, povzročeno slonom, če gledate na to z vidika dobrega počutja živali, mislim, da imajo ti sloni verjetno boljšo oskrbo in boljše življenjske pogoje kot večina slonov v taboriščih po državi.”

Po njegovem je bolj pereča težava, kako je dolgotrajen upad turizma zaradi pandemije covida-19 povzročil hudo trpljenje nekaterim slonom v ujetništvu. Nekaj slonov, ki jih je WFFT rešil med pandemijo, je umiralo od lakote, je dejal.

Kot primer je navedel gorilo, ki je bila tri desetletja zaprta v majhni kletki nad nakupovalnim središčem v Bangkoku. Wiek je dodal, da želi, da bi najbolj očitni primeri mučenja živali pritegnili največ pozornosti.

Lahko izgubimo našo tajskost

Nekateri Tajci vidijo dvojna merila v tem, kako sta Kao Keo in Tajska na splošno postala tarča kritik Zahoda v zvezi z živalmi. Sprašujejo se, zakaj so na primer predstave plavanja slonov, ki so potekale v živalskih vrtovih v Nemčiji in Švici, požele minimalno kritiko, čeprav se zdi, da imajo podobnosti s predstavo v Kao Keu.

“Bela perspektiva” in “whitesplaining” (ko belec razloži nekaj manjšini, nepovabljen, o temi, za katero je manjšina ali enako ali bolj usposobljena za pogovor) sta dva od načinov, kako so uporabniki Twitterja opisali NHM-jevo predstavitev Oswellove fotografije. Drugi so nagrade WPY obtožili pristranskosti, osredotočene na Zahod.

“WPY je prejel prispevke iz 95 držav, a treba je narediti še več, da bi dobili več fotografij fotografov z juga sveta,” je pojasnil tiskovni predstavnik NHM. “Kot korak k nadaljnjemu spodbujanju prijav z vsega sveta bodo opustili prijavnine za 58. tekmovanje za fotografe, ki živijo v 50 izbranih državah.”

Nekateri aktivisti za pravice živali s sedežem na Tajskem menijo, da se zahodna kritika ravnanja s sloni v ujetništvu na Tajskem – čeprav je pogosto upravičena in običajno zakoreninjena v sočutnih namerah – lahko zdi arogantna in brez kontekstualnega razumevanja države.

Slon
PROFIMEDIA

Nekateri zahodnjaki na primer vztrajajo, da je treba vseh 3.800 tajskih slonov v ujetništvu preseliti v zatočišča, kjer je interakcija z ljudmi omejena na veterinarsko oskrbo in opazovanje od daleč. To bi verjetno zahtevalo spremembe več tajskih zakonov in velike količine financiranja, zaradi česar bi bilo to v bližnji prihodnosti nerealno.

V državi, kjer ljudje že več stoletij živijo s sloni, nekateri Tajci pozive k temeljnim spremembam usposabljanja in upravljanja slonov v ujetništvu razlagajo kot grožnje tajskim tradicijam in občutljivim predstavam o kulturni identiteti.

“Če bomo preveč poslušali zahodnjake, lahko na koncu izgubimo svojo tajskost,” je zapisal Čatčote Titaram s Centra za zdravje slonov in divjih živali na univerzi Čiang Maj v mnenju, ki pojasnjuje nekatere korake, ki jih je Tajska sprejela za izboljšanje razmer za slone v ujetništvu.

Toda nekateri Tajci se strinjajo z zahodnjaki, ki želijo videti temeljne premike v dobrem počutju slonov v ujetništvu. Kot menijo, se tajski nacionalistični pogledi uporabljajo za opravičevanje in ohranjanje krutosti do slonov.

Kje potegniti črto?

Zgodovinsko gledano, so zahodnjaki igrali ključno, čeprav posredno vlogo pri širjenju trga slonov v ujetništvu na Tajskem.

V poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju so kolonialna podjetja, kot je britanski Bombay Burmah Trading Co., spodbudila razcvet sečnje dreves, kar je mnoge slone prisililo v težko delo.

Slon
PROFIMEDIA

Pozneje v 20. stoletju je povpraševanje zahodnih turistov po jahanju slonov zagotovilo novo finančno spodbudo za divji lov na slone.

Ker se je zavest o krutosti do slonov v ujetništvu v zadnjem času razširila med zahodnjake, so se številna tajska taborišča slonov preusmerila na turiste z nastajajočih trgov, kot sta Kitajska in Indija.

Medtem zahodne potovalne agencije in organizacije za zaščito živali nalagajo stroge smernice za objekte za tajske slone, s čimer odvračajo turiste od tistih, ki jih ne izpolnjujejo v celoti.

Po Wiekovem mnenju so ti standardi “previsoki”, da bi jih lahko izpolnjevala večina tajskih objektov za slone v ujetništvu. Čeprav podpira dolgoročne premike, ki dajejo prednost modelu zavetišča, ga skrbi, da lahko dobri nameni brez pristopa “korak za korakom” nehote povzročijo več trpljenja.

“V nekaterih zavetiščih so prepovedali jahanje slonov, a so jih še vedno pustili turistom hraniti in kopati, in takoj so se te živalske organizacije spet oglasile: Tudi tega ne morete! Nismo ustvarili alternative in slonom je zdaj slabše kot prej. Kje torej potegniti črto?”

Avtor: David Luekens/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje