Slovenci odgovarjajo županu Umaga: Hrvaško džunglo smo spremenili v raj

Svet 29. Feb 202409:33 58 komentarjev
mobilne hiške pri Umagu
Posnetek zaslona/mesto Umag na Facebooku

Slovenci županu Umaga vračajo udarec. Za N1 so lastniki mobilnih hiš, ki motijo tamkajšnjega župana, povedali, da menijo, da ne kršijo zakonov, ker imajo na svoji zemlji premično hiško. Na očitke o "istrskih favelah" pa so odgovorili, da so "neobdelano in zapuščeno džunglo spremenili v male raje na Zemlji". Občina jih ne sliši in zahteva odstranitev hišk. Slovenci so se zato obrnili tudi na sodišča.

“Hrvaška Istra je postala evropski raj za nelegalne graditelje in uzurpatorje,” je na spletni strani zapisala občina Umag. Ob tem je omenila “nelegalna vikend naselja” s tisoči prebivalcev, ki so jih poimenovali kar “istrske favele”. Krivdo za nekatere težave je občina zvalila na tuje državljane, med katerimi naj bi prevladovali Slovenci.

Ta zapis pa je močno razburil Slovence, ki imajo v Umagu zemljišča, na katerih stojijo mobilne počitniške hiške. Samo na enem od predelov v občini je več kot 200 parcel, ki so velike od 300 pa do 1.000 kvadratnih metrov. Kot je za N1 povedal lastnik ene od parcel, so nekateri lastniki teh zemljišč že od leta 1976.

Naš sogovornik je pripovedoval, da so te parcele – gre za kmetijska zemljišča – domačini povsem legalno parcelirali, razmejevali in nato za dober denar takrat tudi prodali. Leta so imeli Slovenci na teh parcelah počitniške prikolice, nekateri pa so čez čas postavili tudi mobilne hiške. To pa ni všeč občini Umag, ki jih želi odstraniti. V začetku lanskega leta so tako začeli lastnikom teh parcel pošiljati odločbe, da je treba hiške odstraniti. V drugi polovici leta so prve tudi odpeljali.

Župana vabijo, da pride pogledat hiške

Ker menijo, da se jim godi krivica, so se Slovenci povezali in najeli odvetniško družbo, s katero se skupaj borijo proti – kot so dejali – protizakonitim potezam občine. V postopku se je zaradi hiške pred kratkim znašel tudi naš sogovornik. Kot je povedal, je imel sam na svoji parceli zelo dolgo prikolico, nato je postavil mobilno hiško, ki pa ni pritrjena, ampak je na kolesih. “Na svoji zemlji imam lahko karkoli, tudi če bom imel raketo za na Mars,” je dodal.

Video, ki ga je objavila občina Umag in je razburil nekatere lastnike zemljišč iz Slovenije

“Župan je dejal, da smo barabe, ki uzurpiramo hrvaško obalo. Ne zaveda se, da smo od morja oddaljeni več kot en kilometer. Njihovo neobdelano, zapuščeno džunglo smo spremenili v male raje na Zemlji. Zapravljamo tisoče in tisoče evrov, ko hodimo dol. Čistimo, vzdržujemo, nikamor ne mečemo odpadkov. To bi jim moralo biti v interesu,” je dejal naš sogovornik, ki želi zaradi lastne zaščite ostati neimenovan. Sam sicer odločitve občine še ni prejel, so pa odločbe v zadnjih dneh dobili drugi lastniki zemljišč v okolici. Napovedal je, da se bo pritožil na vse možne instance.

Župan želi po njegovih besedah zgolj preusmeriti pozornost od svojih grehov, zato je obtožil Slovence, kako so zabetonirali vso Hrvaško. “Naj pride pogledat k nam. Tu ni nobenega betona, to so samo mobilni objekti,” je dejal in dodal, da to ni Savudrija, kjer so ljudje res zgradili betonske pomole, ki jih je mogoče tudi zrušiti.

“Slovenci so trn v peti umaškega župana,” je pripovedovala še ena naša sogovornica, ki je morala s svoje parcele umakniti mobilni hiški. Tudi ona je prepričana, da mobilna hiška ni gradnja in da lahko stoji na kmetijskem zemljišču. Kot nekateri drugi je tudi sama na občino že podala vlogo za spremembo namembnosti zemljišča iz kmetijskega v zazidljivega, vendar so po njenih besedah na občini ugodili le prošnjam domačinov. Kot je dejala, so zato odločitve umaške občine diskriminatorne. Ta agonija s parcelami se po besedah naših sogovornikov vleče že 50 let.

“Umag je država v državi”

Slovenci so do županovih in občinskih odločitev strogi. “Umag je država v državi. Župan je lokalni šerif. Misli, da je ‘bog i batina’ Hrvaške. Vse dela mimo zakonov, na koncu pa bodo prebivalci Umaga plačevali te zadeve,” je dejal sogovornik. Kot je pripovedoval, prihajajo odločbe, ki so v korist lastnikom zemljišč, vendar občine to ne ustavi. Če lastniki hiške ne odstranijo sami, to naredi občina. Ker pa je bilo po pripovedovanju lastnikov v preteklosti nekaj hišk pri tem poškodovanih, se za odstranitev raje odločijo sami. Medtem pa je organ na drugi stopnji po navedbah lastnikov hišk že večkrat ugotovil, da občinski komunalni redarji, ki obiskujejo lastnike zemljišč in delijo odločbe o odstranitvi objektov, te pristojnosti nimajo.

Z vprašanji, zakaj morajo Slovenci umakniti mobilne hišice in ali drži, da so v občini Umag bolj naklonjeni domačinom kot pa drugim državljanom, smo se obrnili tudi na tamkajšnjega župana. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje