Slovenec neuspešen pri kandidaturi za visoko funkcijo. Premagal ga je Irec

Svet 15. Maj 202418:21 > 18:46 0 komentarjev
Robert Glavaš
Foto: Borut Živulović/BOBO

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš ni dobil zadostne podpore načelnikov generalštabov vojska članic EU in ne bo predsedsedoval vojaškemu odboru Evropske unije. Na to mesto je bil izvoljen Irec Seana Clancyja.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš danes ni bil izvoljen za novega predsedujočega vojaškemu odboru Evropske unije.

Načelniki generalštabov vojska članic EU so izbrali Irca Seana Clancyja, ki bo na položaju čez eno leto nasledil avstrijskega generala Roberta Briegerja. Glavaš je po glasovanju povedal, da je kljub vsemu zadovoljen.

“Kljub temu da nisem bil izbran za vodjo, sem zelo zadovoljen. Dokazali smo namreč, da lahko tudi majhna država, kot je Slovenija, zagotavlja častnike za tako visoke položaje. Danes se je pokazalo, da smo bili na dobri poti. Verjetno nam je nekaj zmanjkalo, ampak ne bomo objokovali, gremo naprej, jutri je nov dan, nove zmage,” je povedal generalpodpolkovnik.

Glavaš bi si prizadeval za usklajevanje med zvezo Nato in EU

Če bi bil izvoljen, bi si prizadeval predvsem za več usklajevanja med zvezo Nato in Evropsko unijo. Upal je, da bo članstvo Slovenije v obeh organizacijah pripomoglo k njegovi izvolitvi, a se to ni zgodilo.

Pred načelnikom generalštaba irske vojske, ki bo triletni mandat nastopil sredi prihodnjega leta, in celotnim odborom je po Glavaševem mnenju težko obdobje. Kot glavni izziv za evropsko obrambo vidi standardizacijo vojaške opreme in orožja v okviru EU in Nata.

Poleg Clancyja in Glavaša se je za vodenje odbora potegoval še Poljak Slawomir Wojciechowski, ki je izpadel v prvem krogu tajnega glasovanja.

Trenutni predsedujoči Brieger je na družbenem omrežju X čestital svojemu nasledniku. “Smo na pravi poti, vendar pa je pred nami še dolga pot,” je zapisal. Irskega generalpodpolkovnika bodo na čelo vojaškega odbora uradno imenovale države članice v Svetu EU, kar pa je zgolj formalnost.

Vojaški odbor najvišji organ v Svetu EU

Leta 2001 vzpostavljeni odbor je najvišji vojaški organ v Svetu EU. Vodi vse vojaške dejavnosti unije, zlasti načrtovanje in izvajanje vojaških misij in operacij v okviru skupne varnostne in obrambne politike ter razvoj vojaških zmogljivosti.

Poleg tega svetuje in daje priporočila glede vojaških zadev Političnemu in varnostnemu odboru (PSC), ki je v Svetu pristojen za skupno zunanjo in varnostno politiko ter skupno varnostno in obrambno politiko. Svetovanje je povezano predvsem s kriznim upravljanjem.

Predsedujoči odboru se udeležuje zasedanj PSC in tudi zasedanj Sveta EU, na katerih je predvideno sprejemanje odločitev, povezanih z obrambo. Poleg tega opravlja funkcijo vojaškega svetovalca visokemu predstavniku unije za zunanjo in varnostno politiko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!