Slovenski reševalni psi v Turčiji “že zaznali življenja pod ruševinami”

Svet 08. Feb 202319:22 0 komentarjev
Slovenska ekipa pomaga v Turčiji
Uprava RS za zaščito in reševanje/TWITTER

Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da je slovenska ekipa, ki se je v torek odpravila v Turčijo, že na delu. "Po poročanju enote so štirje reševalni psi že zaznali življenja pod ruševinami," so predstavniki uprave zapisali ob fotografijah vodnika z reševalnim psom. Madžarska ekipa, ki jo koordinira Slovenec, je dve življenji že rešila.

V Turčiji se spopadajo s posledicami smrtonosnega potresa, pri tem pa jim pomaga tudi ekipa iz Slovenije. Kot smo poročali, se je v torek tja odpravilo sedem vodnikov z reševalnimi psi, trije predstavniki civilne zaščite in en predstavnik uprave za zaščito in reševanje.

Slednja je na Twitterju poleg fotografij vodnika in kužka zapisala, da so slovenski psi za iskanje in reševanje po 22 urah, odkar so zapustili Slovenijo, že na delu, in sicer na delovišču na območju province Hatay. Štirje reševalni psi so zaznali življenja pod ruševinami, dve življenji pa je ekipa pod vodstvom Slovenca že rešila. V torek je izpod ruševin rešila enoletnega otroka in njegovega dedka, je dobro novico o delu ekipe za Radio Slovenija sporočil slovenski koordinator na terenu Marko Bručan.

Bručan je za radio dodal še, da je omenjeno mesto “popolnoma porušeno, nepoškodovanih hiš je bolj malo. Zelo veliko je pogrešanih oseb, mrtvih, veliko pa jih je tudi še živih v zgradbah”.

Kot smo poročali, so se za napotitev reševalnih psov v Turčijo na upravi za zaščito in reševanje odločili zato, ker je država v krizi sama izrazila interes za njihovo napotitev. Vršilec dolžnosti direktorja uprave Leon Behin je pojasnil, da so se na turško prošnjo odzvali takoj, po njegovih ocenah pa bodo tam ostali predvidoma do ponedeljka.

Preberite še: V Turčijo že odpotoval slovenski koordinator, tja tudi vodniki s psi (VIDEO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!