Slovenija bo v Haagu predstavila stališče do kršitev Izraela nad Palestinci

Svet 23. Feb 202408:39 0 komentarjev
Meddržavno sodišče v Haagu
Foto: PROFIMEDIA

Slovenija bo danes na Meddržavnem sodišču v Haagu predstavila stališče do očitanih kršitev Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih od leta 1967.

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu, kjer poteka postopek o očitanih kršitvah Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, bo svoje stališče danes predstavila Slovenija. Gre za postopek, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra leta 2022, ki jo je takrat podprla tudi Slovenija.

Na ICJ se je v ponedeljek začela ustna obravnava v postopku o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih od leta 1967. V postopku, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, sodeluje 52 držav, med njimi Slovenija, ki bo danes na sodišču predstavila svoje stališče.

Generalna skupščina je ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, ter očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe Izraela od leta 1967.

Fajon: “Gre za izjemno širok spekter očitanih kršitev”

Slovenska vlada je odločitev o sodelovanju v postopku sprejela 11. januarja letos. Kot je takrat pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, “gre za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo v tej regiji in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes”.

Gre sicer za ločen postopek od tožbe Južne Afrike na ICJ, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida. Tej se Slovenija za zdaj še ni pridružila, je pa pozdravila nedavno odločitev sodišča, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom v Gazi in preprečiti genocid v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!