Slovenija, Poljska in Češka pripravile 10 točk za končanje vojne v Ukrajini

Svet 25. Mar 202215:25 4 komentarji
premierji Slovenije, Poljske in Češke v Kijevu
REUTERS

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v mnenjskem prispevku za Politico predstavil načrt za podporo Ukrajini in končanje vojne, ki so ga po njegovih besedah pripravile Poljska, Slovenija in Češka. Načrt med drugim vključuje predlog izključitve vseh ruskih bank iz sistema SWIFT in izključitev Rusije iz mednarodnih organizacij.

Poljska, Slovenija in Češka so oblikovale načrt za podporo Ukrajini in končanje vojne, ki obsega deset točk, je v mnenjskem prispevku za bruseljski Politico zapisal poljski premier Mateusz Morawiecki. Štirje že sprejeti paketi ukrepov zoper Rusijo po besedah poljskega premierja niso dovolj, da bi ustavili vojno.

Na seznamu desetih točk so različni ukrepi, ki bi, če bi jih države uvedle, prizadeli tako rusko gospodarstvo kot prebivalce Rusije. Poljska, Slovenija in Češka na prvem mestu predlagajo, da se iz mednarodnega sistema SWIFT izključi vse ruske banke, saj se bo v nasprotnem primeru “rusko gospodarstvo novim pogojem prilagodilo v nekaj tednih.” Evropska unija je, spomnimo, v začetku marca iz sistema SWIFT izključila sedem ruskih bank.

Na drugem mestu je predlog zaščite ruskih vojakov, ki zavračajo služenje ruski državi, na tretjem “popolna zaustavitev ruske propagande v Evropi”, na četrtem in petem pa blokada ladijskega in cestnega transporta iz Rusije (prepoved pristajanja ladij v “naših pristaniščih”).

Varšava, Ljubljana in Praga prav tako predlagajo sankcije za “celotno [rusko] poslovno okolje” (in ne le za oligarhe) ter člane vladajoče ruske stranke Enotna Rusija. Med desetimi točkami ukrepov je tudi “prekinitev izdajanja vizumov za ruske državljane, ki želijo vstopiti v EU,” je brati v Politicu. Rusi morajo po besedah Morawieckega razumeti, “da bodo nosili posledice vojne. Upamo, da bodo obrnili hrbet [ruskemu predsedniku Vladimirju] Putinu.”

Mateusz Morawiecki,
Mateusz Morawiecki (REUTERS)

Načrt podpore vključuje še popolno prepoved izvoza tehnologij, ki bi jih lahko uporabili v vojni, v Rusijo, in izključitev Rusije iz vseh mednarodnih organizacij.

“Če to ne bo ustavilo vojne, potem moramo še dlje,” je zapisal Morawiecki in dodal, da če ni mogoče uvesti učinkovitih sankcij, potem je treba “ljudi v Ukrajini zaščiti z lastnimi ščiti.” Poljska je, spomnimo, že pozvala k napotitvi mirovnih sil pod okriljem Nata v Ukrajino. Morawiecki je prav tako zapisal, da to, da je Rusija jedrska sila, ne more biti razlog za pasivnost. “Če želimo obnoviti mir, Putin mora vedeti, kje je rdeča črta – črta, ki je ne more prečkati,” je zapisal poljski premier.

Za komentar načrta za podporo Ukrajini in končanje vojne smo se obrnili na ministrstvo za zunanje zadeve. Tam so nas napotili na kabinet predsednika vlade, čigar odgovore še čakamo.

Minuli teden je poljski premier Morawiecki skupaj s slovenskim premierjem Janezom Janšo, češkim premierjem Petrom Fialo in vodjo poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jarosławom Kaczyńskim obiskal Kijev. Evropski voditelji so se v ukrajinski prestolnici sestali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in po lastnih navedbah Ukrajini prenesli podporo Unije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje