Pridržan slovenski novinar se je po treh tednih iz iraškega zapora javil družini

Slovenija 12. Maj 202216:53 > 13. Maj 2022 10:41 0 komentarjev
Radio Študent
Žiga Živulović jr./BOBO

Po treh tednih brez stikov je bil slovenskemu novinarju Mateju Kavčiču, ki je pridržan v iraškem zaporu, v sredo omogočen kratek telefonski klic, v katerem se je javil svoji družini. Vse kaže, da diplomatski napori preteklih tednov počasi rojevajo sadove. Kot je za N1 potrdil vodja konzularne službe Andrej Šter, bo v Bagdad kmalu odpotoval slovenski diplomat, ki trenutno čaka na vizum.

Po treh tednih bivanja v zaporu iraških oblasti v Bagdadu je bil slovenskemu novinarju Mateju Kavčiču v sredo vendarle omogočen kratek telefonski klic, v katerem se je javil svoji družini. Domače je lahko poklicala tudi njegova nemška kolegica Marlene Förster, s katero je slovenski novinar v Iraku nekaj mesecev raziskoval položaj in življenje kurdske etnično-religiozne manjšine jezidov po genocidu, ki ga je utrpela leta 2014, ter širšo aktualnopolitično situacijo.

“Oba sta zdrava,” je v sredo zvečer na Facebooku zapisal Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo (ČKZ), s katerim Kavčič ob Radiu Študent (RŠ) sodeluje kot novinar.

Po poročanju tujih medijev je Förster po krajši gladovni stavki že prejela obisk nemških konzularnih predstavnikov, medtem ko Kavčič obiska slovenskega diplomatskega osebja še ni bil deležen. Nemčija ima v Bagdadu sicer svoje veleposlaništvo, Slovenija pa ne. Najbližje slovensko veleposlaništvo je v turški Ankari, nas pa pokriva iraško veleposlaništvo na Dunaju.

Več tednov Slovenija v Bagdad tako ni poslala svojega diplomata, kot kaže, pa se bo to počasi vendarle spremenilo. Vodja slovenske konzularne službe Andrej Šter je za N1 potrdil, da bo v Bagdad kmalu odpotoval slovenski diplomat, ki trenutno čaka na vizum. “Takoj, ko bo dobil vizum za Irak, bo odpotoval. Tam bo izpostavil vse tiste elemente, ki smo jih tudi mi izpostavili v naših komunikacijah. Predvsem pa bo realiziral obisk konzularne narave in se prepričal, da je z Matejem zdravstveno vse v redu in da ni izpostavljen kakšnemu neprimernemu ravnanju,” je opisal Šter. “Tak kontakt je pomemben tudi za to, da bo Matej videl, da je zunaj ena resna skupina ljudi, ki si prizadeva, da ga spravi na prostost,” je dodal. 

Urednik aktualnopolitične redakcije RŠ Gal Krizmanič je v sredo za N1 znova ponovil, da na radiu zahtevajo, da iraške oblasti Kavčiča čim prej izpustijo in upoštevajo njegov status novinarja. Podobno zahtevajo tudi na ČKZ ter v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), katerega član je Kavčič. S primerom sta seznanjeni tudi Mednarodna zveza novinarjev in Novinarji brez meja. “Pridržanje vsakega novinarja je izjemno zaskrbljujoče in drugim kolegom sporoča, da niso varni. Novinarji in novinarke po vsem svetu morajo imeti možnost svobodnega opravljanja svojega dela, ne da bi se bali kakršnih koli maščevalnih ukrepov,” so v DNS med drugim zapisali ob nedavnem dnevu svobode medijev.

Direktor organizacije Novinarji brez meja Christian Mihr je pred kratkim dejal, da so pogoji v iraških zaporih zastrašujoči in da v njih ne bi smel nihče nepošteno preživeti niti dneva. “Iraške oblasti z aretacijo teh dveh zavzetih mladih novinarjev kažejo, da o položaju jezidske manjšine in delovanju turških oboroženih sil v regiji Sindžar ne bi smeli vedeti ničesar,” je opisal.

Kot mnogi si tudi on aretacijo mladih novinarjev razlaga kot poskus preprečitve mednarodnega poročanja o turških in iraških vojaških ofenzivah proti jezidom. Ne dolgo po prijetju dveh novinarjev je iraška vojska znova sprožila obsežno ofenzivo proti jezidom v Šengalu.

Po podatkih organizacije Novinarji brez meja je v tem trenutku v zaporih po svetu pridržanih 461 novinarjev in 18 drugih medijskih delavcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!