Slovenski gasilci v Makedoniji: pred ognjem branijo tudi minsko polje

Svet 08. Avg 202109:42 > 13:42 2 komentarja
gasilci Makedonija
URSZR

Petdeseterica gasilcev, ki jih je Slovenija poslala na pomoč v Severno Makedonijo, kjer se borijo z zelo razširjenimi gozdnimi požari, varuje ogrožena naselja, ob pomoči helikopterja pa želijo preprečiti tudi, da bi požar zajel minsko polje, sporočajo z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kot smo poročali včeraj v članku Veter, vročina, suša: gasilci le stežka krotijo požar v Makedoniji, so Makedonci 50 slovenskim gasilcem, ki jih je naša Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR poslala na pomoč v boju z ognjenimi zublji, sprva dodelili nalogo varovanja treh vasi Pehčevo, Mačevo in Robovo. Gre za tri naselja na vzhodu Severne Makedonije, povsem blizu meje z Bolgarijo.

V petek so morali gasilci zaradi nevarnega širjenja požara delovišče pri Mačevem že zapustiti. Včeraj so nato skupaj z avstrijskimi kolegi – ti so v Severno Makedonijo prišli s 43 vozili in 136 gasilci – delovali na območju vasi Robovo in Budinarci.

Kot sporočajo, so pred ognjenimi zublji uspešno zaščitili dva samostojna objekta in vas Robovo, ob pomoči helikopterja nadaljevali z gašenjem požara, ki se je širil proti minskemu polju. Kakšno je stanje, ne navajajo.

Sredozemlje v ognjenem objemu

Ne le v Severni Makedoniji, tudi drugje po Evropi in širše v zadnjih tednih divja več obsežnih gozdnih požarov. Najhuje je v Turčiji in Grčiji, kjer se gasilci borijo z močnimi vetrovi in naraščajočimi temperaturami sredi vročinskega vala, pišemo v članku Sredozemlje v plamenih, najhuje v Grčiji in Turčiji.

Intenzivnost in število zdajšnjih požarov sta veliko večja kot običajno, je za N pojasnil Mark Parrington, strokovnjak za gozdne požare v Evropskem centru za srednjeročne vremenske napovedi. Več tukaj.

gasilci Makedonija
URSZR

Neugodne vremenske razmere

Severna Makedonija je prejšnji teden zaradi požarov razglasila izredne razmere. Neugodne vremenske razmere pa žal prispevajo k hitremu širjenju požara. Piha veter, ki ves čas spreminja smer, temperature so visoke – nad 35 stopinj Celzija, relativna vlažnost je nizka, območje je gosto poraščeno pretežno z borovim gozdom in cipresami, teren je zelo razgiban, sporočajo naše gasilske enote.

URSZR
URSZR

Pogled iz zraka za lažje delo

Danes so si območje delovanja ogledali iz zraka, še poroča URSZR.

Vodja intervencije: Požar je v veliki meri pod nadzorom

Makedonski premier Zoran Zaev, ki je danes po poročanju STA obiskal območje Berova, pričakuje, da bodo gozdne požare v bližini kraja Budinarci pogasili danes ali jutri. Tudi sam je izpostavil izziv visokih temperatur, a izrazil upanje, da se bo veter umiril.

“Območje bodo danes pregledale in na njem posredovale vse naše sile, ki jih podpirajo tuji gasilci v državi. Znova želim izraziti globoko hvaležnost avstrijskim, slovenskim, bolgarskim in srbskim ekipam ter vsem, ki pomagajo,” je dodal (spodaj tudi njegova objava na socialnem omrežju Twitter s fotografijami srečanja z gasilci).

Po oceni vodje kriznega centra Stojančeja Angelova so razmere po večini države pod nadzorom, z izjemo požarov v regiji Berovo. Poudaril pa je, da življenja ljudi niso ogrožena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje