Sredozemlje v plamenih, najhuje v Grčiji in Turčiji

Svet 06. Avg 202111:43 > 11. Avg 2021 10:25 0 komentarjev

V Evropi in drugod divja več obsežnih gozdnih požarov. Najhuje je v Turčiji in Grčiji, kjer se gasilci borijo z močnimi vetrovi in naraščajočimi temperaturami sredi vročinskega vala. V Severni Makedoniji pa so razglasili izredne razmere. Na pomoč so priskočili tudi slovenski in bolgarski gasilci.

Požari v delih Turčije, Grčije, Severne Makedonije, pa tudi Španije in Italije, divjajo že več kot teden dni.

Turčija se na primer spopada z največjim požarom v zadnjem desetletju. Prizadeta so bila tudi obalna letovišča, zato so morali evakuirati številne turiste. Turške oblasti so sporočile, da se s požari še vedno borijo, čeprav so obvladali že 130 žarišč.

Italijanska gasilska zveza je medtem v nedeljo sporočila, da so po državi obvladali že več kot 1500 manjših požarov. V mestu Pescara na vzhodu države je bilo v požaru poškodovanih vsaj pet ljudi, iz letovišč in domov ob morju pa so morali evakuirati več sto ljudi.

Tudi v Grčiji so bile potrebne evakuacije v petih vaseh regije Peloponez, kjer še za ta teden pričakujejo, da se bo živo srebro povzpelo do 45 stopinj Celzija. Potrdili so prvi smrtni žrtvi: v bolnišnici je umrl 38-letni moški iz kraja Ipokratejo severno od Aten, na katerega je med vožnjo z mopedom padel električni drog, piše STA. V tovarni v bližnjem mestu Krioneri pa so nezavestnega našli predsednika atenske trgovinske in industrijske zbornice Konstantinosa Mihalosa. Njegovo smrt so potrdili v bolnišnici.

Ob tem je bilo v požarih poškodovanih 18 ljudi. Večina jih je imela težave z dihanjem ali blažje opekline. V bolnišnici sta dva prostovoljna gasilca v kritičnem stanju, poročajo lokalni mediji.

Katastrofične vremenske razmere strokovnjaki povezujejo s podnebnimi spremembami, ki so v tem poletju povzročile tudi dušeče temperature v več delih Evrope in hude poplave v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, pa tudi na Kitajskem. V mestu Džengdžov v provinci Henan je v treh dneh namreč padlo toliko dežja, kot ga v povprečju pade v letu dni.

Kaj se dogaja v Turčiji?

Gozdni požari v Grčiji Gozdni požari v Grčiji
REUTERS/Giorgos Moutafis
Požari v Turčiji Požari v Turčiji
REUTERS/Kenan Gurbuz
Požari v Turčiji Požari v Turčiji
REUTERS/Kenan Gurbuz
Požari v Turčiji Požari v Turčiji
Nazim Ozdemir/REUTERS

Najhujši požari v Turčiji divjajo ob obali Egejskega morja, kjer je praviloma tudi največ turistov. Uspeli so jih obvladati že več kot 120, a še vedno se turški gasilci s pomočjo kolegov iz drugih držav borijo s sedmimi požari.

Za vikend so po družbenih omrežjih krožili posnetki turistov, ki so jih morali iz letovišč evakuirati s čolni. Za reševanje ujetih turistov je bila zadolžena turška obalna straža.

Ljudje, ki živijo v mestu Turunc v bližini Marmarisa, pomagajo gasilskim ekipam s hrano, pijačo, oblačili in zaščitno opremo.

S satelitskih posnetkov je razvidno, koliko gozdov je že pogorelo – ocenjujejo, da gre za skoraj 100.000 hektarjev. Umrlo je vsaj osem ljudi. V državi sicer poteka preiskava, če so katerega od požarov podtaknili.

Satelitski posnetki požara v Turčiji
Copernicus via Reuters

Kaj se dogaja v Grčiji?

Grčijo je zajel najhujši vročinski val v zadnjih 30 letih s temperaturami, ki v številnih krajih po državi presegajo 40 stopinj Celzija.

Prejšnji teden je v mestu Varipompi v bližini Aten izbruhnil požar v borovem gozdu. Uničenih je bilo več domov in podjetij, tudi tam pa so bile potrebne evakuacije. Požar je za zdaj pod nadzorom.

Z gozdnimi požari se spopadajo tudi na otoku Evia.

Ljudi, ki niso bili evakuirani, so opozorili, naj zaprejo okna in ostanejo v hišah zaradi gostega dima. Prineslo ga je tudi do Aten, kar je zmanjšalo vidljivost v grški prestolnici.

Čeprav so gozdni požari v Grčiji poleti zelo pogosti, je podnebna kriza poslabšala situacijo.

Kaj se dogaja v Severni Makedoniji?

Severna Makedonija je včeraj zaradi gozdnih požarov, ki divjajo v državi, za 30 dni razglasila izredne razmere, tudi v Skopju. Visoke temperature bodo vztrajale, v državi za danes še vedno velja oranžno opozorilo.

Najhuje je v mestu Kočani, kjer so zgoreli številni avtomobili, hiše, pa tudi del gozda. Po informacijah vaščanov je v požaru v vasi Čelopek umrla ženska, ki se ni pravočasno evakuirala.

Srbija je na pomoč poslala štiri helikopterje, odzvala pa se je tudi Evropska Unija, ki je s pomočjo evropskega mehanizma za civilno zaščito v Severno Makedonijo poslala vozila in gasilce, in sicer iz Slovenije in Bolgarije. Pridružili se jim bodo tudi gasilci iz avstrijske zvezne dežele Štajerske.

Podpredsednik vlade Artan Grubi je dejal, da je vzrok za več kot 80 odstotkov požarov človek. Aretirali so štiri osumljene požiga, med njimi je tudi albanski državljan, je sporočila policija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!