Strokovnjak: Intenzivnost požarov v Sredozemlju večja kot običajno

Svet 07. Avg 202120:32 > 09. Avg 2021 10:42 0 komentarjev
Gozdni požari
Nicolas Economou/REUTERS

"Čeprav v poletnih mesecih v Sredozemlju pogosto izbruhnejo gozdni požari, vključno s tistimi uničujočimi v zadnjih letih, sta intenzivnost in število zdajšnjih požarov veliko večja kot običajno," pojasnjuje Mark Parrington, strokovnjak za gozdne požare v Evropskem centru za srednjeročne vremenske napovedi.

Požari v delih Turčije, Grčije, pa tudi Španije in Italije, divjajo že več kot teden dni. Najhuje je v Turčiji in Grčiji, kjer se gasilci borijo z močnimi vetrovi in naraščajočimi temperaturami sredi vročinskega vala.

Mark Parrington, strokovnjak za gozdne požare v Evropskem centru za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), pojasnjuje, da je vrednost emisij, ki so primerljive na primer s sedem do osem požarno aktivnih dni v Turčiji, višja kot celo požarno sezono glede na bazo podatkov, ki je aktivna od leta 2003.

Trenutne razmere povečujejo tveganje

Parrington ob tem pravi, da je na lestvici intenzivnosti opaziti povečanje, a da še vedno ni podatkov, kako to vpliva na hitrost in stopnjo širjenja požarov pri tleh. “Zelo pogosto je težko ugotoviti vzrok za nastanek gozdnega požara. Lahko gre za človeški vpliv, lahko pa je vzrok naključen,” pojasnjuje strokovnjak.

Na vprašanje, ali dejavnost in številčnost požarov, ki na več območjih divjajo po Sredozemlju, vplivata na kakovost zraka, pa Parrington odgovarja, da na kakovost zraka v ozračju vpliva dim. “Dim, ki nastaja kot posledica gozdnih požarov, močno poslabša kakovost zraka, saj ta vsebuje delce in pline, ki se lahko v ozračju zadržujejo dlje in tako negativno vplivajo na kakovost  zraka na požarnem območju,” pove.

Toplejše in bolj suhe vremenske razmere povečujejo tveganje za nastanek gozdnih požarov. V Turčiji je od junija do avgusta skupna intenziteta požarov najvišja od leta 2003. V drugih državah pa po besedah strokovnjaka ta intenzivnost še ni dosegla najvišjih vrednosti. Če bi požari vztrajali še več dni, bi se lahko povišale, poroča hrvaški N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!