Logar: O tem kriminalnem dejanju bomo obvestili partnerje v EU in Natu

Slovenija 01. Mar 202220:18 > 21:31 17 komentarjev
Anže Logar
Egon Parteli/N1

Med ruskim obstreljevanjem drugega največjega ukrajinskega mesta Harkov je bil uničen tudi slovenski konzulat. Premier Janez Janša je v odzivu na napad med drugim napovedal, da bomo v kratkem prekinili vse sporazume med Slovenijo in Rusko federacijo, ki se "nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero sodelovanja", zunanji minister Anže Logar pa je napovedal, da bodo o tem "kriminalnem dejanju uradno obvestili partnerje v EU in Natu".

V današnjem ruskem napadu na Harkov je bil kot “kolateralna diplomatska škoda” uničen tudi slovenski konzulat, kar so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Zunanji minister Anže Logar je bombni napad najostreje obsodil in pozval Rusijo, naj preneha z agresijo in teptanjem človekovih pravic in načel mednarodnega prava. Napovedal je, da bodo o “tem kriminalnem dejanju jutri uradno obvestili partnerje v EU in Natu”.

Na novico se je na družbenem omrežju Twitter v angleščini odzval tudi premier Janez Janša, ki je zapisal: “Enak pristop smo doživeli 30 let nazaj s strani jugoslovanske komunistične vojske. Ni deloval, gospod Putin. Ne bo deloval niti danes v Ukrajini. Ne morete premagati združenega in pogumnega naroda.” Nato je v poznejšem tvitu premier še dodal, da preverjajo podpisane sporazume med Slovenijo in Rusko federacijo. “V kratkem bomo prekinili vse, ki se nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero sodelovanja. Velik del sveta počne isto,” je napovedal in pozval ruski narod, naj si “izbere voditelja, ki ne bo ogrožal sosedov in sveta”.

Obrambni minister Matej Tonin je dejal, da gre pri napadu za “nedopusten akt agresije, ki zgolj kaže na to, kako brezkompromisen je ruski vojaški napad na Ukrajino”. Medtem pa je gospodarski minister Zdravko Počivalšek napad na slovenski konzulat v Harkovu označil za nedopustno dejanje zoper Slovenijo in dodal, da “zoper to barbarsko dejanje zahteva ostre ukrepe”. Na vprašanje, kakšne ukrepe ima v mislih, še nismo prejeli odgovora.

Vodja poslanske skupine Konkretno Gregor Perič je prav tako obsodil napad kot “nedopusten, sramoten in onkraj razuma”. “S tem so oskrunili in simbolno razstrelili tudi Rusko kapelico v Kranjski Gori, ki nas že več kot 100 let opominja na nesmiselnost trpljenja zaradi vojn,” je ob tem še zapisal.

Predsednica SD Tanja Fajon je ob novici zapisala, da gre za nezaslišano dejanje in da “ostro obsoja nadaljevanje barbarske Putinove agresije nad Ukrajino”, njen kolega iz vrst SD Matjaž Nemec pa se je obrnil na premierja z vprašanjem, če ta meni, da bi “napad lahko bil povezan s sovražno retoriko, s katero izpostavlja našo državo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje