Slovenski študenti na izmenjavi po streljanju v Pragi na varnem

Svet 22. Dec 202310:45 > 13:38 0 komentarjev
Na Univerzi v Ljubljani so po streljanju v Pragi izobesili črno zastavo
Izobešena črna zastava na sedežu Univerze v Ljubljani. (Foto: N1)

Na Karlovi Univerzi v Pragi, kjer je 24-letnik v četrtkovem strelskem napadu ubil 14 ljudi, še 25 pa ji ranil, je trenutno na izmenjavi 23 študentk in študentov Univerze v Ljubljani (UL), skupno v Pragi pa 42 študentov UL. Po informacijah univerze in ministrstva za visoko šolstvo so vsi na varnem. Na sedežu Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu so iz solidarnosti danes zjutraj izobesili črno zastavo.

Češko pretresa strelski napad na Karlovi univerzi v Pragi. Streli so odjeknili v četrtek okoli 15. ure. Napadalec je začel streljati na hodnikih in v učilnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih.

Po zadnjih informacijah so vsi slovenski študenti, ki so na izmenjavi v Pragi, na varnem. Na Karlovi univerzi je trenutno na izmenjavi 23 študentov Univerze v Ljubljani, skupno v Pragi pa 42 študentov UL, so sporočili z univerze.

S študenti so v stik stopili že v četrtek popoldne. Čeprav so na varnem, pa na univerzi poudarjajo, da so v šoku. Ponudili so jim tudi pomoč, a se nanjo za zdaj še nihče ni odzval.

Kot poudarjajo, so s Karlovo univerzo v tesnem stiku. Rektor UL Gregor Majdič je že v četrtek rektorici Mileni Králíčkovi poslal sožalno sporočilo. “Vežejo nas tudi osebna prijateljstva, zato nas je ta tragedija še dodatno prizadela,” so zapisali v sporočilu. Dodatnih informacij o trenutnem stanju na univerzi nimajo.

Iz solidarnosti do žrtev so na sedežu Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu zjutraj izobesili črno zastavo.

Na Univerzi v Ljubljani so po streljanju v Pragi izobesili črno zastavo
Izobešena črna zastava na sedežu Univerze v Ljubljani (Foto: N1)

V Pragi je na izmenjavi tudi sedem študentov z Univerze na Primorskem – od tega šest na Karlovi univerzi. Kot so sporočili za N1, so z vsemi študenti že v četrtek popoldne vzpostavili stik. Vsi študenti so na varnem, so pa pretreseni. Študentom so ponudili možnost psihološke podpore, prav tako možnost predčasne vrnitve.

Z Univerze v Mariboru so v Pragi štirje študenti. “Kolikor smo uspeli preveriti, zaenkrat nimamo informacij, da bi se kateremu od njih karkoli zgodilo. Še dodatno bi izpostavili, da na Univerzi v Mariboru obsojamo vsako nasilje, menimo, da se moramo vsi skrbeti, da takšni primerni ostajajo osamljeni,” so zapisali v odgovoru za N1.

Med žrtvami po podatkih veleposlaništva ni Slovencev

Nad dogajanjem so pretreseni tudi na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Kot poudarjajo, je njihova skrb namenjena slovenskim študentom na Češkem, zato vse visokošolske zavode pozivajo, naj stopijo v stik tako s študenti kot zaposlenimi slovenskih univerz v Pragi. Družinam, svojcem, prijateljem žrtev, študentom in zaposlenim na Karlovi univerzi izrekajo sožalje.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je za N1 potrdilo, da je slovensko veleposlaništvo v Pragi po dogodku stopilo v stik s študenti. “Vsi so na varnem in nepoškodovani,” so zapisali. Potrdili so, da sta prav tako nepoškodovani dve zaposleni na univerzi. Med žrtvami po njihovih podatkih ni Slovencev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!