Sunak se je srečal s kraljem Karlom III., tudi uradno je postal premier

Svet 25. Okt 202210:43 > 13:48
Rishi Sunak, kralj Karl III.
PROFIMEDIA

Velika Britanija je danes dobila novega premierja, Rishija Sunaka. Ta je v svojem nagovoru med drugim povedal, da bo "stabilnost in gospodarsko zaupanje postavil v osrčje programa vlade", kar "pomeni, da bo treba sprejeti težke odločitve." Liz Truss se je medtem že poslovila z Downing Streeta, kjer je imela tudi poslovilni nagovor.

Potem ko je v četrtek podala odstop, se je Liz Truss danes še uradno poslovila od položaja britanske premierke. Nekaj po 11. uri po našem času je na Downing Streetu 10 podala izjavo, nato pa se je odpravila v Buckinghamsko palačo, kjer je kralj Karel III. na njuni zadnji avdienci sprejel njen odstop. Kralja je nato obiskal novi vodja britanskih konservativcev Rishi Sunak, ki ga je Karel III. povabil k sestavljanju nove britanske vlade.

Za tem je novi premier pred Downing Streetom 10 prvič nagovoril javnost. Dejal je, da bo takoj začel odpravljati napake, ki jih je storila njegova predhodnica. Ta je imela po njegovih besedah sicer dober namen, ko je hotela vzpodbuditi rast, ampak je pri tem storila nekaj napak. “Stabilnost in gospodarsko zaupanje bom postavil v osrčje programa te vlade. To pomeni, da bo treba sprejeti težke odločitve,” je dejal. “Delo bomo začeli takoj,” je dodal.

Obljubil je, da bo združil državo, “vendar ne z besedami, temveč z dejanji”, obenem si bo prizadeval pridobiti zaupanje ljudi. “Vem, kako težke so razmere, in razumem tudi, da bom moral delati na tem, da obnovim zaupanje po vsem, kar se je dogajalo,” je dejal.

“Skupaj lahko dosežemo neverjetne stvari. Ustvarili bomo prihodnost, ki bo vredna žrtev, in napolnili prihodnje dni z upanjem,” je napovedal. Kar zadeva Ukrajino, sprememb v odnosu Londona ne bo – kot je sporočil, jo bodo podpirali do konca vojne.

Rishi Sunak
PROFIMEDIA

Finančno, obrambno in zunanje ministrstvo brez sprememb, vrnila se je tudi Braverman

Novi britanski premier bo na mestu finančnega ministra obdržal Jeremyja Hunta, ki ga je na ta položaj tik pred odstopom imenovala Truss. Za podpredsednika vlade in pravosodnega ministra je imenoval Dominica Raaba, svojega zaveznika, nekdanjega zunanjega ministra in sekretarja za brexit. Na mestu zunanjega ministra ostaja James Cleverly, na mestu obrambnega pa Ben Wallace. Na mesto notranje ministrice se je po sredinem odstopu vrnila tudi Suella Braverman, v vlado pa se vrača tudi vplivni član torijcev Michael Gove, ki mu je bil zaupan resor za zmanjševanje razlik med bogatejšimi in revnejšimi regijami.

Penny Mordaunt, ki v boju za premierski stolček za razliko od Sunaka ni zbrala dovolj podpisov podpore, ostaja ministrica za odnose s parlamentom.

Truss tudi danes v bran nizkim davkom

Truss je v svojem poslovilnem nagovoru sporočila, da je v času svoje vlade ravnala “odločno” in z namenom, da bi pomagala “družinam, ki trdo delajo”. Pred odhodom z Downing Streeta je ob slovesu od premierske funkcije ponovno pozvala k nižjim davkom, politiki, ki jo je zagovarjala v času svojega vodenja vlade. Po njenih besedah nižji davki omogočajo več svobode za državljane, ki “lahko obdržijo denar, ki ga zaslužijo”. Kot je ponovila svoje dobro znano stališče, nižji davki prav tako pomenijo rast, ki da bo vodila v večjo varnost na trgu dela, višje plače in več priložnosti za “otroke in vnuke”.

Svoj govor je Truss zaključila z besedami: “Še naprej se bomo borili skozi nevihto, a verjamem v Britanijo, verjamem v Britance in vem, da so pred nami lepši dnevi.”

Sunak je prvi britanski premier, ki ga je k sestavljanju vlade povabil kralj Karel III. Liz Truss, ki je vodenje Velike Britanije za 44 dni prevzela 6. septembra, je dva dni pred smrtjo k sestavi vlade povabila kraljica Elizabeta II.

Evropska komisija je danes Sunaka pozvala k spoštovanju dogovorov z EU, sklenjenih po brexitu, zlasti severnoirskega protokola. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mu je čestital, iz Moskve pa so sporočili, da se tudi pod njegovim vodstvom ne nadejajo izboljšanja odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo.

“V teh težkih časih za našo celino računamo na trdne odnose z Združenim kraljestvom za obrambo skupnih vrednot ob spoštovanju sklenjenih sporazumov,” je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Evropski komisar, pristojen za odnose z Londonom po brexitu, Maroš Šefčovič, pa se je zavzel za nadaljevanje sodelovanja, “vključno z delom za iskanje skupnih rešitev v okviru severnoirskega protokola”.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v čestitki izrazil pričakovanje, da bodo še naprej sodelovali z Londonom pri trenutnih izzivih, med drugim glede vojne v Ukrajini in njenih posledic za Evropo in svet.

Liz Truss
PROFIMEDIA

Sunak, ki velja za enega od najbogatejših britanskih politikov, je danes postal tretji premier Velike Britanije letos, navaja BBC.

Je tudi najmlajši premier od leta 1812, potreboval pa je le sedem let od izvolitve za poslanca do izvolitve na premierski položaj, kar je najkrajši čas v moderni britanski zgodovini, piše STA. Nekdanji finančnik je v ponedeljek zavrnil možnost, da bi vladajoči konservativci razpisali splošne volitve, čeprav jih k temu poziva opozicija. Laburistična stranka je namreč sodeč po javnomnenjskih anketah veliko bolj priljubljena od Konservativne stranke – vodi kar za 30 odstotnih točk, piše Reuters.

Konservativcem sicer ni treba razpisati volitev še naslednji dve leti.

Poleg negotovosti v mednarodni skupnosti, kjer je še vedno v ospredju vojna v Ukrajini, se bo Sunakova vlada med drugim morala spopasti z vse višjo inflacijo. Po navedbah omenjenega britanskega medija je cena rastlinskega olja v enem letu poskočila za 65 odstotkov. Inflacija v državi je najvišja v zadnjih štiridesetih letih, cene so se v zadnjem letu povišale za več kot deset odstotkov.

Med svetovnimi voditelji, ki so se že odzvali na vest, da bo Sunak novi britanski premier, je tudi indijski predsednik vlade Nerendra Modi, ki ga veseli, da vodenje Otoka prevzema politik indijskih korenin. Ob dobrih željah, ki jih je poslal novemu britanskemu premierju, je poudaril transformacijo “zgodovinskih vezi v moderno partnerstvo”. Ob  imenovanju na premierski položaj je Sunaku prek vladnega profila na Twitterju čestital tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob.

Da bo Sunak za Veliko Britanijo naredil vse, kar je v njegovi moči, je menil njegov tast, indijski milijarder N. R. Narayana Murthy, ustanovitelj tehnološkega podjetja Inosys.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.