Rishi Sunak bo že v torek postal novi britanski premier

Svet 24. Okt 202210:47 > 20:13 1 komentar
Rishi Sunak
Hannah McKay/REUTERS

Liz Truss je z mesta britanske premierke odstopila v četrtek, že danes pa je vladajoča konservativna stranka dobila novega vodjo. To je nekdanji finančni minister Rishi Sunak, ki ima, kot vse kaže, odločno podporo med konservativnimi poslanci. Druga kandidatka, Penny Mordaunt, je ob 15. uri po našem času sporočila, da izstopa iz tekme za voditeljico konservativcev. Sunak bo za novega britanskega premierja imenovan v torek dopoldne.

Vladajoči britanski konservativci so že danes dobili novega vodjo. Uresničile so se napovedi, to je postal prej glavni favorit, 42-letni nekdanji minister za finance Rishi Sunak. Edini je zbral (več kot) 100 glasov podpore konservativnih poslancev in bo prvi nebeli britanski premier.

Potem ko je Boris Johnson včeraj vendarle sporočil, da se v bitko za vodenje stranke ne bo podal, je Sunakova edina tekmica ostala Penny Mordaunt, ki je v preteklosti med drugim službovala kot ministrica za obrambo. A Mordaunt v nasprotju s Sunakom do roka (danes ob 15. uri) ni zbrala potrebnih sto glasov podpore konservativnih poslancev. Urad predsednika vlade v Londonu je po navedbah BBC danes potrdil, da bo Sunak v torek dopoldne po srečanju s kraljem Karlom III. uradno prevzel položaj predsednika vlade Združenega kraljestva. Postal bo tretji predsednik vlade v manj kot dveh mesecih.

Penny Mordaunt je sicer javno podprlo manj kot trideset poslancev. Sunaka je medtem podprlo več kot 190 konservativnih poslancev oziroma več kot polovica, zaradi česar lahko trdi, da ima podporo svoje stranke v parlamentu, navaja BBC. Podporo mu je po navedbah britanskih medijev izrekla tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve oziroma ministrska kolegica v času Johnsonove vlade Priti Patel. “V teh za našo državo težkih časih se moramo združiti tako, da na prvo mesto damo javno službo in delamo skupaj,” je zapisala na Twitterju.

Ob izstopu iz tekme za predsednico stranke je Mordaunt zapisala, da so to “časi brez primere”. “Kljub zgoščeni časovnici tekmovanja za vodenje je jasno, da kolegi menijo, da danes potrebujemo gotovost. To odločitev so sprejeli v dobri veri za dobro države,” je sporočila. Kot je dodala, je odločitev o novem voditelju “zgodovinska in ponovno kaže, na raznolikost in nadarjenost naše stranke”. Zagotovila je, da ima Sunak vso njeno podporo.

Sunak je kmalu po tem, ko je postalo znano, da je naslednji vodja torijcev, nagovoril konservativne poslance. Nagovor je potekal za zaprtimi vrati, ob vstopu v prostor pa so ga poslanci “neverjetno glasno” pozdravili z udarci s pestmi po mizi, poroča BBC. Medij prav tako navaja izjave poslancev, ki so komentirali, da je konservativna stranka “poenotena”, kot že dolgo ne.

Rishi Sunak
Maja Smiejkowska/REUTERS

Sunak bo vodenje britanske vlade sicer prevzel v zelo neugodnih gospodarskih razmerah – Velika Britanija namreč drsi v recesijo, prav tako so vse višje cene energentov, hrane in hipotek. “Združeno kraljestvo je vélika država, a zdaj se spopadamo z globoko gospodarsko krizo,” je v nedeljo, ko je razglasil kandidaturo, sporočil Sunak.

Iz vrst Laburistične stranke, ki trenutno uživa višjo podporo javnosti kot konservativci, so danes ponovili svoje stališče o neprimernosti tovrstnega izbiranja novega britanskega premierja. Podpredsednica laburistov Angela Rayner je opozorila, da bo Sunak postal novi britanski premier, ne da bi predstavil načrte za vodenje vlade.

Nekdanji premier Johnson, ki je po nizu škandalov in zmajane podpore odstopil v začetku julija, se je ta konec tedna predčasno vrnil s počitnic na Karibih. Odločitev, da ne bo kandidiral, je Johnson sprejel, saj ne bi mogel vladati učinkovito, “če stranka ni združena v parlamentu”.

Prvi premier indijskih korenin?

Rishi Sunak se je rodil leta 1980 v pristaniškem mestu Southampton na jugu Anglije. Ima indijske korenine in je hindujske veroizpovedi. Njegova družina se je v Veliko Britanijo, ki je Indiji vladala okoli 200 let, preselila v šestdesetih minulega stoletja, in sicer iz Vzhodne Afrike.

Po Reutersovih navedbah ideja, da bi Sunak – kot prvi indijskega rodu – prevzel položaj britanskega premierja, navdušuje prenekatere Indijce. Njegov prevzem funkcije namreč sovpada s hindujskim praznikom divali. Velja za enega od najbogatejših politikov v Westminstru.

Rishi Sunak
Justin Tallis/AFP

Med kariero finančnika je prišel do precejšnjega bogastva, še več je k temu prispevala poroka s hčerko indijskega multimilijarderja Akshato Murty. Po podatkih Wikipedie sta na 222. mestu na lestvici najbogatejših Britancev, njuno premoženje naj bi skupno znašalo 730 milijonov funtov (840 milijonov evrov), piše STA. Murty se je spomladi znašla v središču pozornosti zaradi izogibanja plačevanju davkov od zaslužkov v tujini.

Sunak je med letoma 2020 in 2022 pod premierjem Johnsonom služboval kot minister za finance. Ker je bil na čelu finančnega ministrstva v času pandemije covida-19, ko so bili Britanci deležni obsežne pomoči, je rastla tudi njegova priljubljenost. Po drugi strani so se sicer začeli vrstiti očitki, da kot milijonar ne razume težav ljudi, še piše STA.

Kot član konservativne stranke je bil Sunak za poslanca prvič izvoljen leta 2015.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje