Sneg presenetil prebivalce južne Kalifornije

Svet 25. Feb 202308:32 0 komentarjev
kalifornija, zda, sneg
PROFIMEDIA

V petek je jug Kalifornije zajelo močno sneženje. Prebivalce, ki takšnega vremena niso ravno vajeni, so zimske razmere presenetile zaradi snega in ledu pa je bilo več glavnih prometnic neprevoznih. Sneg in močan veter sta motila tudi oskrbo z elektriko, v nižje ležečih predelih pa se sedaj bojijo poplav.

Južne dele ameriške zvezne države Kalifornija je v petek zajelo prvo sneženo neurje v več desetletjih. Zaradi obilice snega in ledu je bilo več glavnih prometnic neprevoznih in zato zaprtih. V drugih predelih države se zaradi obilnega dežja bojijo poplav.

Vremenoslovci so v petek za več deset milijonov prebivalcev države, ki ni vajena snega, izdali vremenska opozorila. Sneg in močan veter sta podirala električno napeljavo, zaradi česar je brez elektrike ostalo več kot 100.000 odjemalcev v Kaliforniji, podatke pristojnih oblasti navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Televizijske postaje so svoje poročevalce napotile na višje ležeče predele, od koder prihajajo poročila o številnih zagatah v prometu. Prebivalci območij, ki so se čudili neobičajnim vremenskim razmeram, pa so družbene medije preplavili s fotografijami različnih količin snega, ki je prekril njihovo okolico. Snežinke so bile vidne celo okrog slovitega napisa Hollywood v Los Angelesu.

Na nižje ležečih predelih medtem zaradi obilnega dežja vremenoslovci prebivalce svarijo pred poplavami in zemeljskimi plazovi. V Los Angelesu naj bi voda ponekod že onemogočala vožnjo z avtomobili. Najbolj ogrožena naj bi bila mesta Ventura, Los Angeles in okrožja Santa Barbare, kjer v eni uri pričakujejo 2,5 centimetra dežja.

kalifornija, zda, sneg kalifornija, zda, sneg
Joshua Halpern/REUTERS
kalifornija, zda, sneg kalifornija, zda, sneg
REUTERS/ Carlos Barria
kalifornija, zda, sneg kalifornija, zda, sneg
REUTERS/Aude Guerrucci
močan dež, kalifornija zda, poplave močan dež, kalifornija zda, poplave
PROFIMEDIA
močan dež, kalifornija zda, poplave močan dež, kalifornija zda, poplave
PROFIMEDIA

Zimsko vreme sicer povzroča preglavice tudi v drugih delih zahoda ZDA. V Wyomingu je zaprtih več cest, iz Oregona pa poročajo o skoraj rekordnih količinah zapadlega snega. Še naprej se vrstijo tudi odpovedi letalskih poletov, v petek je taka usoda doletela nekaj manj kot 400 letov, še skoraj 6000 jih je imelo zamudo, še piše AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!