Hrvaške sanje: dočakali združitev Pelješkega mostu

Svet 28. Jul 202109:50 > 22:58 0 komentarjev
Most na Hrvaškem
N1

Spojitev Pelješkega mosta je tako velik dogodek, da ga bodo na Hrvaškem pospremili z velikim ognjemetom. A nedaleč stran, v Neumu, povzroča dogodek tudi nekaj skrbi. Ni namreč jasno, kako bo čez leto dni, ko most tudi odprejo, to vplivalo na turizem v omenjenem obmorskem mestu.

Hrvati so zvečer dočakali združitev Pelješkega mostu in veselja ne skrivajo. Čeprav bo treba na otvoritev mosta počakati še leto dni, pa je že simbolična spojitev hrvaškega ozemlja za naše južne sosede izredno pomembna. V Dnevniku na N1 Hrvaška so dogodek opisali kot sanje, ki jih sanjajo že 300 let, most pa bo močno spremenil življenje lokalnim prebivalcem. Že ta malenkost, da starši novorojencu ne bomo morali takoj dati delati osebne izkaznice (ki jo potrebujejo ob prehajanju meje z BiH), lokalnemu prebivalstvu pomeni veliko.

Da hrvaški teritorij postaja edinstven in da most povezuje ozemlje Hrvaške, ter da so na to ponosni, je na svojem Twitterju zapisal predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. Hitrost vožnje na mostu bo sicer omejena na 90 kilometrov na uro, poleg dvopasovnic, pa bodo na voljo tudi postajališča.

Večja osredotočenost na goste, ki ostanejo dlje

Z mešanimi občutki pa na most gledajo v BiH, točneje v Neumu. Obmorsko mesto dobro izkoristi potnike, ki so v tranzitu. Ob cesti ne manjka lokalov, manjših prodajaln in tistih, ki ponujajo prenočišča. Eden od gostincev je za hrvaški N1 komentiral, da bo otvoritev mosta pomenila konec njegovega posla. “Veste, to je vedno tako s kraji, ki so ’na koncu’. Ne bomo imeli dela, to je konec življenja v Neumu,” je dejal.

A ne delijo vsi njegovega mnenja. Nekateri vidijo v tem tudi priložnost. Potniki, ki so v tranzitu, ne ostanejo v Neumu in bolje je strategijo usmeriti v pridobivanje gostov, ki bodo ostali več dni. “Nimamo velike koristi od ljudi, ki potujejo po jadranski magistrali, razen tega, kar prinaša tranzit. Neum ima korist od ljudi, ki prihajajo iz notranjosti,” je dejal kapetan neumske pomorske službe Stojan Šutalo. Župan Neuma Dragan Jurković je ob tem dodal, da ima Hrvaška seveda pravico povezati svoje ozemlje.

Neum
PROFIMEDIA

Kljub nekaterim optimističnim pogledom na obmorski turizem v BiH, pa pristojni težko zanikajo, da številni od tranzitnih potnikov živijo. Nerealno je tudi pričakovati, da bi se množično spremenile navade turistov, ki bi se potem v večji meri odločali za dopustovanje v Neumu. Velika odgovornost leži tako v rokah lokalnih oblasti, ki morajo ponudbo na majhni obali BiH dvigniti na višjo raven.

Kakorkoli, Pelješki most je realnost. V naslednjem letu bodo na vrsti fina dela, dokončati je treba tudi ceste, ki vodijo do mosta. Hrvati predvidevajo, da bo naslednja turistična sezona že drugačna, saj računajo, da bodo most lahko odprli junija naslednje leto. In s turističnega vidika si od odprtja največ obetajo na Pelješcu, kjer pravijo, da bodo v kombinaciji s Korčulo lahko še izboljšali svojo turistično pozicijo.

Most na Pelješac Most na Pelješac
Marin Veraja/HaloPix/PIXSELL/BOBO
Most na Pelješac Most na Pelješac
Marin Veraja/HaloPix/PIXSELL/BOBO
Most na Pelješac Most na Pelješac
Marin Veraja/HaloPix/PIXSELL/BOBO
Most na Pelješac Most na Pelješac
Milan Sabic/PIXSELL/BOBO
Most na Pelješac Most na Pelješac
Milan Sabic/PIXSELL/BOBO
Most na Pelješac Most na Pelješac
Marin Veraja/HaloPix/PIXSELL/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!