So “moški” prehladi zares težji od “ženskih”?

Magazin 07. Feb 202411:36 1 komentar
moški, prehlad, gripa, bolezen, medvedek
Foto: PROFIMEDIA

Ko se moški prehladi, umira, ko zboli ženska, vzame tableto in dela naprej. Je to mit ali obstaja v tem kanček resnice?

Že dolgo obstaja mit, da moški prehlade in druge bolezni težje prenašajo kot ženske.

Mit gre tako: moški dvakrat kihne in nemočno obleži na kavču – bog ne daj, da pri tem termometer pokaže več kot 37 stopinj, ženska pa vzame tableto in gre v službo.

Je res tako ali gre za stereotip? In če je res, zakaj je tako? Nekateri strokovnjaki pravijo, da moški in ženske resnično različno reagirajo na prehlad, raziskave pa kažejo, da imajo moški ob prehladu več različnih simptomov kot ženske, piše hrvaški portal Zadovoljna.

“Pri prehladih lahko obstaja vpliv biološkega spola,” pravi Kim Templeton z univerze v Kansasu, kjer so opravili raziskavo o razlikah v zdravju med spoloma. “Ženski spolni hormon estrogen zavira reprodukcijo virusov, kar lahko privede do manjšega števila simptomov, ki spremljajo virusno okužbo. Virus gripe na primer se pri ženskah zaradi estrogena in načina, kako se žensko telo odzove nanj, morda ne bo tako hitro širil. Vendar raziskave tega niso potrdile za virus navadnega prehlada,” je dodala.

Je pa pri moških del možganov, ki nadzira telesno temperaturo, večji kot pri ženskah zaradi hormona testosterona. To pa lahko pomeni pri moških višje temperature ob okužbah, še pravi Templeton.

Po drugi strani Aaron E. Glatt iz bolnišnice v Nassau pravi, da med moškimi in ženskami obstajajo manjše razlike v imunskem sistemu, vendar niso pomembne za način, kako spola prenašata bolezni.

Kulturni dejavnik: prehlad mora izgledati kot “korak do smrti”

Da so za to, kako moški prenašajo bolezni, krivi kulturni vplivi, pa meni William S. Pollack, avtor knjige “Pravi fantje: Rešimo sinove mitov o fantovstvu” (angleško: Real Boys: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood). Avtor pojasnjuje, da so zgodovinsko gledano moški naučeni, da morajo vedno biti “neskončno sposobni in vedno uspešni”.

“Če zbolimo, iz tega naredimo velik bum, ker mora izgledati kot velik bum. To pa ustvarja še večje težave, saj bi morali biti nepogrešljivi, in na koncu je res videti kot zelo velik bum,” pravi Pollack.

Ali z drugimi besedami: moški mora misliti, da je njegov prehlad le korak od smrti, saj drugače zanj ne bi smel predstavljati ovire. Ker pa mu jo – in to je čisto logično – pretirava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje