So raziskovalci našli ladjo kapitana Cooka?

Svet 12. Feb 202207:13 0 komentarjev
AFP PHOTO / Australian National Maritime Museum

Ob obali ameriške zvezne države Rhode Island naj bi po mnenju avstralskih raziskovalcev našli razbitine slavne ladje Endeavour kapitana Jamesa Cooka. Ladja, s katero je Cook odplul na ekspedicijo proti Avstraliji in Novi Zelandiji, je v bližini mesta Newport na morskem dnu ležala kar dve stoletji. Ameriški strokovnjaki za morsko arheologijo pa opozarjajo, da je za zaključke o najdbi Endeavourja še prezgodaj.

Avstralski raziskovalci so sporočili, da so ob obali ameriške zvezne države Rhode Island našli razbitine slavne ladje Endeavour kapitana Jamesa Cooka.

Z ladjo Endeavour je britanski pomorščak med letoma 1768 in 1771 plul na zgodovinsko potovanje proti Avstraliji in Novi Zelandiji. Na tem popotovanju je postala prva evropska ladja, ki je dosegla vzhodno obalo Avstralije. Po tej odpravi je naslednjih nekaj let prevažala vojaške enote na Falklandske otoke, po prodaji zasebniku pa so jo uporabljali za prevoz lesa z Baltika.

Med ameriško vojno za neodvisnost je spet prešla v roke britanske vojske, ki je z njo prevažala svoje enote v Severno Ameriko. Med vojno za neodvisnost je dočakala tudi svoj konec. Leta 1778 so jo v bližini pristanišča v Newportu namerno potopili, da bi s tem preprečili vplutje francoskih ladij, ki so pomagale osvoboditeljem ZDA. Na dnu je Endeavour pozabljen ležal kar dve stoletji.

*Po repliki ladje Endeavour, ki jo je izdelal Avstralski nacionalni pomorski muzej, se lahko virtualno sprehodite tudi sami.*

“Od leta 1999 smo na območju, velikem nekaj več kot pet kvadratnih kilometrov, raziskovali nekaj ladijskih razbitin iz 18. stoletja, saj smo verjeli, da je med njimi ladja Endeavour,” je dejal direktor Avstralskega nacionalnega pomorskega muzeja Kevin Sumption. Dodal je, da so na podlagi arhivskih in arheoloških dokazov prepričani, da so ga našli.

AFP PHOTO / Australian National Maritime Museum
Replika ladje Endeavour (Profimedia)
Replika ladje Endeavour (Profimedia)

Zaključki, da je to Endeavour, so prezgodnji

Vendar ameriški strokovnjaki za morsko arheologijo iz Rhode Islanda, kjer je ladja potopljena, opozarjajo, da je še prezgodaj za take zaključke.

Izvršna direktorica organizacije The Rhode Island Marine Archaeology Project Kathy Abbass je dejala, da so te trditve o odkritju kršenje pogodbe in da bodo zaključki raziskave rezultat znanstvenih procesov in ne avstralskih čustev.

Kevin Sumption je sicer bil del ekipe arheologov, ki so leta 2018 dejali, da verjamejo, da so ostanki ladje Endeavour v zvezni državi Rhode Island.

Avstralski nacionalni pomorski muzej ocenjuje, da je po dveh stoletjih na morskem dnu nedotaknjenih ostalo samo 15 odstotkov Endeavourja. Zato je po Sumptionovih besedah zdaj ključno storiti vse, da se ostanki ladje ohranijo in zavarujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!