Sodišče Franciji naložilo rekordno kazen zaradi onesnaževanja zraka

Svet 04. Avg 202117:35 0 komentarjev
Podnebne spremembe
Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Francosko sodišče je vladi predsednika Emmanuela Macrona naložilo 10 milijonov evrov kazni, največ v zgodovini sodišča, ker ji ni uspelo znižati onesnaženost zraka na zadovoljivo raven. Pri tem je sodišče opozorilo, da bo v pol leta to storilo ponovno, če pristojni ne bodo dovolj hitri v boju s smogom.

Glavno francosko upravno sodišče je pojasnilo, da vladni ukrepi ne zadoščajo za izboljšanje kakovosti zraka, ker se nekateri morda ne bodo izvajali, njihovi verjetni učinki pa niso bili ustrezno ocenjeni.

Lani je sodišče presodilo, da vladi ni uspelo implementirati odločitve sodišča iz leta 2017 za zajezitev onesnaženosti zraka. Vlada ima zdaj šest mesecev časa, da sprejme popravne ukrepe, sicer bo na vsake pol leta prejela 10 milijonov evrov globe, dokler se kakovost zraka ne bo izboljšala. Po preteku šestmesečnega roka bo sodišče svojo grožnjo zdaj tudi uresničilo.

Kot navaja AFP, naj bi bilo onesnaženje zraka odgovorno za 40.000 prezgodnjih smrti v Franciji vsako leto. Sodišče je pri tem posebej izpostavilo onesnaženost v petih urbanih območjih: Pariz, Lyon, Marseille-Aix, Toulouse in Grenoble.

Iz sodišča so sporočili, da bodo ravni onesnaženosti zraka ponovno preučili na začetku leta 2022. Denarno kazen bo sodišče razdelilo med različne agencije za preprečevanje onesnaževanja zraka. Sodniki so tudi odločili, da bo nevladna organizacija Prijatelji Zemlje, ki je proti vladi sprožila tožbo zaradi onesnaženja, dobila 100.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!