Sodišče v preiskavo, ali je Bolsonaro povezan z vdorom na vladna poslopja

Svet 14. Jan 202309:04 0 komentarjev
Jair Bolsonaro
PROFIMEDIA

Brazilsko vrhovno sodišče bo preiskovalo, ali je nekdanji predsednik Jair Bolsonaro povezan z vdorom njegovih podpornikov na vladna poslopja v brazilski prestolnici.

Brazilsko vrhovno sodišče je v petek sporočilo, da bo preiskalo vlogo nekdanjega skrajno desnega predsednika Jairja Bolsonara pri vdoru njegovih podpornikov na vladna poslopja v brazilski prestolnici. Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi zahteve brazilskega državnega tožilstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bolsonaro je v torek na spletu objavil videoposnetek, v katerem je podvomil v zakonitost brazilskih oktobrskih volitev, na katerih ga je premagal Luiz Inacio Lula da Silva. V videoposnetku Bolsonaro trdi, da Lula ni bil izvoljen, ampak sta ga izbrala vrhovno sodišče in brazilska volilna komisija, poroča britanski BBC.

Čeprav je Bolsonaro videoposnetek objavil dva dni po nedeljskih napadih in ga kmalu zatem spet izbrisal, je treba preiskati njegovo domnevno vpletenost v izgrede, je dejal namestnik generalnega tožilca Carlos Frederico Santos.

Več tisoč izgrednikov, ki so napadli vladna poslopja v Brasilii, ne priznava Bolsonarovega poraza proti Luli, ki je kot predsednik prisegel 1. januarja.

Brazilska policija je aretirala približno 1.500 domnevnih udeležencev izgredov, ki so med drugim vdrli v brazilski kongres. Oblasti so po napadih okrepile varnostne ukrepe v brazilski prestolnici, da bi preprečile morebitne nadaljnje akcije Bolsonarovih podpornikov.

Lula je obtožil Bolsonara, da je spodbujal svoje podpornike, vendar je nekdanji predsednik to zanikal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!