Sodnik ostro nad Trumpa: “Prosim, da le odgovorite na vprašanja, brez govorov”

Svet 06. Nov 202320:01 0 komentarjev
Trump na sodišču v New Yorku
PROFIMEDIA

Donald Trump, njegovi sinovi in drugi vpleteni so obtoženi poslovnih prevar, kljub temu pa nekdanji ameriški predsednik še vedno glasno zavrača obtožbe. Danes je odmevalo njegovo pričanje v New Yorku, kjer se je s sodnikom med drugim zapletel v spor zaradi očitkov, da ne odgovarja na vprašanja, ampak izvaja politične govore.

Bivši predsednik Združenih držav Amerike (ZDA) Donald Trump je na pričanju v civilni tožbi države New York zaradi poslovnih prevar vztrajal, da ni nikoli napihoval vrednosti premoženja, ki je po njegovih trditvah še večja, kot izhaja iz finančnih poročil.

Trump, njegova najstarejša sinova Donald mlajši in Eric ter drugi vodilni delavci podjetja Trumpova organizacija so obtoženi, da so več let lažno napihovali vrednost svojega premoženja, da pridobijo ugodnejša posojila in plačajo nižje zavarovalne premije.

Sodnik Arthur Engoron je to ugotovil kot dejstvo, še preden se je proces začel, in sedaj gre le še za višino kazni. Pravosodna ministrica New Yorka Letitia James zahteva 250 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v New Yorku.

Kako se branijo Trump in njegovi?

Trump trdi, da finančnim poročilom ni bilo verjeti, ker so v drobnem tisku zapisali, da morajo posojilodajalci sami preveriti dejanske številke. Hkrati pa vztraja, da je njegovo premoženje vredno veliko več, kot so zapisali v poročilih, zagotovo pa veliko več, kot je navedel sodnik Engoron.

Kot je dejal danes, v vrednost niso všteli vrednosti njegove blagovne znamke oziroma imena Trump, ki naj bi na primer zagotavljalo, da je posestvo Mar-a-Lago na Floridi vredno milijarde dolarjev in ne le nekaj deset milijonov, kot navajajo uradni cenilci okrožja Palm Beach.

Trump in sinova tudi vztrajajo, da je tožba brezpredmetna, saj da ni bilo zločina in ne žrtve. Posojila so odplačevali in banke so dobro služile.

“Predsednik sem postal zaradi svoje blagovne znamke,” je Trump odgovoril na vprašanje tožilca in nadaljeval z dolgo izjavo. “Prosim, da le odgovorite na vprašanja, brez govorov,” mu je povedal sodnik in odvetnikom naročil, naj brzdajo svojo stranko, ker so na sodišču in ne na političnem zborovanju.

Trump je že prej novinarjem povedal, da je pregon v New Yorku vpletanje v predsedniške volitve. “To je zelo žalostno za našo državo. To se običajno dogaja v državah tretjega sveta in banana republikah,” je dejal in temnopolto pravosodno ministrico James ponovno označil za rasistko, poroča ABC.

Njegov odziv pričakovan

James je pred novinarji še pred obravnavo izrazila pričakovanje, da bo Trump “žalil in zasmehoval ter se lotil rasnega hujskanja in to označil za lov na čarovnice”. “Toda na koncu so pomembna le dejstva in številke in te ne lažejo,” je dejala.

77-letni Trump je po navedbah Washington Posta prvi bivši predsednik ZDA, ki mora pričati v civilni tožbi po Theodoru Rooseveltu leta 1915, sooča pa se s še štirimi kazenskimi procesi v času, ko si ponovno prizadeva osvojiti predsedniški položaj.

Zadnje ankete, objavljene v nedeljo, mu za to pripisujejo veliko možnosti, vendar pa anketa New York Timesa ugotavlja, da bi se mu v primeru kakršnekoli obsodbe odreklo okrog šest odstotkov podpornikov v šestih ključnih državah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!