Trumpova sinova zanikata vpletenost v poslovne prevare in krivita računovodje

Svet 03. Nov 202310:04 1 komentar
Trumpova sinova pred newyorškim sodiščem
Trumpova sinova Eric in Donald mlajši pred newyorškim sodiščem. (Foto: Brendan McDermid/REUTERS)

Najstarejša sinova nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Eric in Donald Trump mlajši, sta v četrtek na newyorškem sodišču zanikala kakršno koli vpletenost v poslovne prevare njunega očeta in podjetja Trumpova organizacija. Za napake sta okrivila računovodje.

Eric in Donald Trump mlajši, najstarejša sinova nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, sta bila prva člana družine, ki sta pričala v sodnem postopku newyorške pravosodne ministrice Letitie James. Ministrica trdi, da je družinsko podjetje po potrebi napihovalo ali zmanjševalo vrednost premoženja. Jamesova za obtožence zahteva 250 milijonov dolarjev kazni in prepoved poslovanja v zvezni državi New York. Sinova sta izvršna podpredsednika podjetja, ki upravlja z nepremičninskimi naložbami po vsem svetu.

45-letni Donald mlajši je trdil, da se je pri podpisovanju finančnih poročil zanašal na strokovno znanje računovodij, 39-letni Eric pa je dejal, da finančnih poročil nikoli ni videl, kaj šele, da bi jih pripravljal. Tožilstvo mu je potem predstavilo dokaze, da je vedel za poročila in pri njih sodeloval, nakar je dejal, da gre za ogromno nepremičninsko organizacijo, ki podaja finančna poročila, kar je stvar računovodij.

Donald mlajši je v slogu Donalda starejšega novinarjem povedal, da gre za politični lov na čarovnice, saj ni bilo zločina in ne žrtve. “Krivijo me goljufije, ker sem se zanašal na računovodjo, da opravi računovodske storitve,” je dejal. Sodnik v postopku je sicer že odločil, da so Trump, njegova sinova in drugi vodilni uslužbenci Trumpove organizacije zagrešili goljufije, sojenje pa poteka zaradi določitve kazni.

Nekdanji predsednik ZDA Trump naj bi pričal v ponedeljek, kar bo njegovo prvo javno pričanje pod prisego v katerem od različnih civilnih in kazenskih postopkov, s katerimi se sooča. Njegova hči Ivanka Trump, ki je leta 2017 zapustila podjetje in postala svetovalka svojega očeta v Beli hiši, ni med obtoženci, vendar bo morala pričati, če njena pritožba na poziv ne bo uspešna. Ta sodni postopek le ena od številnih Trumpovih pravnih bitk v času boja za ponovno izvolitev na položaj predsednika ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje