Sodnik v ZDA blokiral Bidnov načrt odprave politike izgonov na mehiški meji

Svet 21. Maj 202211:52 0 komentarjev
biden
REUTERS/Leah Millis

Sodnik v ZDA je v petek blokiral odpravo ureditve, ki je doslej v navezavi na zaskrbljenost pred širjenjem covida-19 omogočala hiter izgon prebežnikov na meji z Mehiko. Veljavnost ukrepa, ki je bil sprejet na začetku pandemije in ga je administracija predsednika Joeja Bidna doslej že dvakrat podaljšala, naj bi se iztekla v ponedeljek.

Pred približno dvema letoma uveljavljena ureditev je omogočala prepoved vstopa v ZDA, tudi za vložitev prošnje za azil, tako rekoč vsakomur brez vizuma. Izjema so otroci in določene družine. V ponedeljek naj bi se iztekla, saj po mnenju Bidnove vlade ni več potrebna.

A republikanski guvernerji več kot 20 držav so se z zahtevo, naj ostane v veljavi, obrnili na sodišče, češ da bo njena odprava sprožila velik porast števila migrantov. V petek je zvezni sodnik Robert Summerhays zahtevi ugodil in izdal ustrezno sodno odredbo pred dokončno odločitvijo.

Prepričal ga je argument držav pritožnic, da Bidnova administracija ni sledila postopkom, ki med drugim terjajo zbiranje odziva javnosti na načrte odprave ureditve. Države pritožnice naj bi tudi uspešno prikazale, da bodo v primeru odprave omejitev utrpele škodo, povzema britanski BBC.

Bela hiša je sporočila, da bo upoštevala odločitev, a se bo obenem nanjo tudi pritožila. Kot so utemeljili v izjavi, bi moral imeti zadnjo besedo pri uveljavljanju zdravstvene politike Center za nadzor bolezni (CDC), ne pa posamezno sodišče.

Odkar je bila ureditev marca 2020 uveljavljena, so ZDA ob sklicevanju nanjo v Mehiko ali njihove izvorne države glede na vladne podatke izgnale več kot 1,8 milijona prebežnikov, ki niso mogli niti zaprositi za azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je bil pod pritiskom svoje demokratske stranke, naj ureditev konča, saj po mnenju kritikov njene koristi za javno zdravje niso pretehtale pravic prebežnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!