Šokantni prizori: na gladini morja ob obali Francije preproga mrtvih rib

Svet 05. Feb 202220:17 0 komentarjev

Francoske okoljevarstvenike pretresa nesreča, v kateri je nizozemska ribiška ladja v morje ob francoski obali odvrgla več kot sto tisoč mrtvih rib. Do nesreče naj bi prišlo zaradi okvare na vlečni mreži plovila. K ukrepanju sta že pozvala francoska pomorska ministrica Annick Girardin in evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.

Francoske okoljevarstvenike je osupnila zadnja novica dneva, kako je druga največja ribiška ladja na svetu – nizozemsko plovilo z vlečno mrežo FV Margiris – v Atlantski ocean v bližini francoske obale odvrgla več kot sto tisoč mrtvih rib.

Francoska pomorska ministrica Annick Girardin je podobe mrtvih rib, ki so na gladini morja tvorile svojevrstno preprogo, označila za “šokantne” in pozvala nacionalni nadzorni organ za ribištvo, naj začne preiskavo, poroča Guardian. Tudi evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je zahteval izčrpne podatke in dokaze o dogodku.

Preproga iz mrtvih rib se je raztezala na približno tri tisoč kvadratnih metrih.

Nesreča se je zgodila v četrtek zjutraj zaradi okvare na vlečni mreži plovila, so povedali v združenju Pelagic Freezer-Trawler (PFA), ki zastopa lastnika ladje. Dodali so, da so tovrstne nesreče zelo redke, o dogodku pa naj bi že obvestili pristojne institucije.

Ladja je v lasti nizozemske družbe Parleviliet & Van der Plas in pluje pod zastavo Litve. Prometni podatki kažejo, da je plovilo dan po nesreči še vedno opravljalo ribolovne aktivnosti ob francoski obali, še poroča Guardian.

Ribiške ladje, kot je Margiris, uporabljajo več kot kilometrske vlečne mreže in zajete ribe predelujejo na krovu ladij, kar je praksa, ki jo okoljevarstveniki pogosto kritizirajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!