Šolo, ki je bila prizorišče strelskega napada na učence, bodo porušili

Svet 22. Jun 202217:19 > 17:19 0 komentarjev
Osnovna šola Uvalde
PROFIMEDIA

Župan teksaškega mesta Uvalde Don McLaughlin je v torek na sestanku z občani napovedal, da bodo osnovno šolo Robb, ki je bila konec maja prizorišče napada, ki je terjal življenja 19 otrok in dveh učiteljic, porušili. Odločitev je zagovarjal s tem, da od otrok in učiteljev ne smemo zahtevati, da se vrnejo na kraj pokola.

Osnovna šola Robb ne bo prva šola v ZDA, ki jo bodo porušili po množičnem streljanju. Že leta 2012 je bila osnovna šola Sandy Hook v zvezni državi Connecticut porušena, potem ko je bilo tam ustreljenih 20 učencev in šest članov osebja. Na istem kraju so nato zgradili novo šolo.

Direktor oddelka za javno varnost v Teksasu Steven McCraw je medtem v torek poročal, da je bilo med strelskim napadom na prizorišču dovolj policistov, ki bi strelca lahko ustavili tri minute po tem, ko je vstopil v šolo. Vendar pa je policija več kot eno uro čakala pred učilnicami, ne da bi vstopila.

Na zaslišanju v teksaškem senatu je obsodil odziv policije in ga označil za skrajno neuspešnega. Poveljniku na kraju dogodka pa je očital, da je življenja policistov postavil pred življenja otrok. V strelskem napadu na osnovno šolo Robb je 24. maja umrlo 19 otrok, mlajših od 11 let, in dve učiteljici. Vsi so bili žrtve Salvadorja Ramosa, ki je prej napadom na šolo doma ustrelil babico.

Tragedija ni veliko spremenila. Nekaj dni pozneje so imeli člani Nacionalne orožarske zveze (NRA) namreč skupščino v Houstonu, kjer so znova potrdili staro vodstvo, ki lobira proti vsaki zaostritvi orožarske zakonodaje. V Washingtonu sicer potekajo pogovori med demokrati in republikanci o reformi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!