Sončev mrk eni občudovali z letal, drugi pa so se med njim poročili (FOTO&VIDEO)

Svet 08. Apr 202420:49 > 09. Apr 2024 09:28 0 komentarjev

Sončev mrk je najprej zajel Mehiko, nato je potoval prek ZDA, svojo pot pa končal v Kanadi. Na območjih, ki jih je prečkal mrk, so več mesecev potekale mrzlične priprave na dogodek. Medtem, ko so nekateri želeli zgolj videti mrk, pa so si ga drugi želeli zapomniti po posebni izkušnji. Mnogi so prav v ta namen usedli na letalo, ki je bil ob mrku v zraku, spet drugi pa so se odločili za poroko med dogodkom.

Na območjih Srednje in Severne Amerike se že mesece pripravljajo na današnji sončev mrk. Okoli 19. ure po srednjeevropskem času so ga lahko občudovali v delih Mehike, pot sončevega mrka pa se je nato kakih šest ur nadaljevala v loku prek osrednjega dela Mehike, čez jug in srednji vzhod ZDA, kjer je med drugim prečkala mesta Dallas, Cleveland in Columbus, končala pa se je na obalah kanadske Nove Fundlandije.

Popoln mrk je v ameriški zvezni državi Teksas ob meji z Mehiko trajal štiri minute in pol, v kanadskem Quebecu pa trajal okoli tri minute in pol.

V Los Angelesu po poročanju BBC šole učencem niso dovolile na prosto. Nezavarovano gledanje v mrk je namreč lahko nevarno. V ZDA so posebej opozarjali, naj občudovalci mrka vanj gledajo le s posebej prilagojenimi očali.

Številne šole na območju so ostale zaprte, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA je imelo Sončev mrk možnost v polnosti doživeti okrog 32 milijonov ljudi, kolikor jih po ocenah Nase živi znotraj 185 kilometrov širokega t. i. pasu popolnosti, kjer je Luna za približno štiri minute popolnoma zakrila Sonce. Še 150 milijonov ljudi pa prebiva manj kot 320 kilometrov od tega pasu. Zadnji popoln sončev mrk je bil v ZDA viden leta 2017, po napovedih pa ga bodo naslednjič lahko občudovali leta 2044.

Popoln Sončev mrk je svojevrsten astronomski pojav – do njega pride, ko Luna preide med Sonce in Zemljo ter popolnoma zakrije Sonce. Nebo potemni, kot bi bila zora ali mrak.

Foto: REUTERS/Henry Romero
Foto: REUTERS/Henry Romero
Foto: REUTERS/Daniel Becerril
Foto: REUTERS/Brian Snyder
Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein
Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein
Foto: REUTERS/Daniel Becerril
Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
sončev mrk letalo sončev mrk letalo
Foto: Bobby Goddin/REUTERS

Nekateri mrk občudovali iz zraka, drugi so se med njim poročili

Da je navdušenje nad sončevim mrkom res ogromno, pričajo tudi posnetki z enega od ameriških letališč. Letalska družba Delta je namreč na “poti popolnosti” izvedla dva posebna leta.

Kot je dejala ena od potnic, se je za nakup karte odločila, saj želi doživeti edinstveno doživetje skupaj s svojim najstniškim sinom v zraku.

Ne samo let v času sončevega mrka – med mrkom se je v zvezni državi Arkansas poročilo skoraj 400 parov. “Zdi se mi, da je to najboljša poroka, kar jih lahko imaš,” je dejal eden od parov.

Turisti so se na obeh straneh meje gnetli tudi pri Niagarskih slapovih, kjer je pot Sončevega mrka iz ZDA prestopila v Kanado. Pogled na nebo so jim sicer sprva ovirali gosti sivi oblaki, a ravno pravi čas so se ob vzklikih množice razpršili in razkrili zakrito Sonce.

Mrk je ponudil tudi posebno priložnost za znanstvenike. Ameriška vesolja agencija Nasa je denimo izstrelila tri rakete – pred, med in po mrku -, da bi izmerila spremembe, ki jih za ionosfero pomeni nenadna zatemnitev. Prinesel je tudi možnost za preučevanje Sončeve korone, zunanje plasti njegove atmosfere, ki je običajno skrita pogledu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!