Sotheby’s prodaja redka očala iz obdobja mogulskega cesarstva

Magazin 09. Okt 202115:17 0 komentarjev
Smaragdna očala
Sotheby's/BBC

Dvoje redkih očal z diamantnimi in smaragdnimi stekli iz neznane indijske knežje zakladnice bodo ta mesec prodajali na dražbi v Londonu.

Stekla so bila po navedbah dražbene hiše Sotheby’s v okvirje vstavljena v obdobju mogulov okoli leta 1890, poroča BBC.

Izklicna cena očala bo od 1,5 do 2,5 milijona funtov (1,7 do 3 milijone evrov), so sporočili iz dražbene hiše.

Pred dražbo bodo očala prvič razstavljena v Hongkongu in Londonu.

“Ta izjemna predmeta združujejo nešteto niti – od tehničnega obvladovanja rezanja in genija obrtništva do vizije pokrovitelja, ki se je odločil za oblikovanje očal, ki so popolnoma drugačna od vseh do zdaj videnih,” je dejal Edward Gibbs, direktor Sotheby’s dražbene hiše za Bližnji vzhod in Indijo.

Ni jasno, kdo je naročil ta očala, vendar so verjetno pripadala mogulski dinastiji, ki je vladala v 16. in 17. stoletju in je bila znana po bogatih umetniških in arhitekturnih dosežkih.

Stekla za dvoje očal so bila oblikovana iz dragih kamnov – diamanta in smaragda.

Diamantna očala
Sotheby’s/BBC

“Kakovost in čistost dragih kamnov sta izjemni in kamna te velikosti bi bila brez dvoma v cesarjevi lasti,” dodajajo v dražbeni hiši.

Diamantna stekla so bila narejena iz enega samega naravnega diamanta, ki naj bi bil iz rudnikov Golconde v južni Indiji. Smaragdna stekla v obliki kapljice izvirajo iz enega samega naravnega kolumbijskega smaragda.

“Medtem ko običajna stekla zgolj izboljšujejo vid, so bila ta stekla pripomoček za duhovno razsvetljenje – diamanti naj bi razsvetljevali, za smaragde pa se je verjelo, da so imeli čudežno moč za zdravljenje in obrambo od zla,” so dejali v hiši Sotheby’s.

Po podatkih dražbene hiše je najbolj znan primer takšnih očal v zgodovini in mitologiji mogoče najti v “Naravoslovju” Plinija Starejšega. Ta pripoveduje o starodavnem rimskem cesarju Neronu, ki je opazoval gladiatorska tekmovanja skozi površino dragocenega zelenega kamna.

Neronov tutor, Seneca, je bil strokovnjak za svetlobo, ogledala in optiko, ta očala pa naj bi bila ena prvih na svetu, so zapisali v izjavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!