Španec, ki je s smrtjo grozil španskemu premierju, obsojen na zapor

Svet 12. Apr 202214:54 > 17:03 0 komentarjev
Profimedia (Španski premier Pedro Sancehz)

Španca, ki je pred leti na WhatsAppu grozil, da bo ubil premierja Pedra Sancheza, je sodišče obsodilo na sedem let in pol zapora. Moškemu, ki je imel doma več kosov orožja in streliva, vključno z ročno izdelanim samostrelom, je sodišče še za osem let prepovedalo posedovanje orožja.

Špansko sodišče je na sedem let in pol zapora obsodilo ljubitelja orožja, ki je grozil, da bo ubil socialističnega predsednika vlade Pedra Sancheza. 65-letnega varnostnika iz severovzhodnega mesta Terrassa Manuela Murilla Sancheza so aretirali leta 2018, ko je policija izvedela za sporočila, ki jih je delil na WhatsAppu z desničarsko skupino.

Obsojeni varnostnik je v WhatsApp skupini pisal, da ga je razjezil načrt predsednika vlade, da izkoplje pokojnega diktatorja Francisca Franca iz državnega mavzoleja blizu Madrida, kar se je naposled zgodilo oktobra 2019, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Murillo Sanchez je večkrat izrazil namero, da “konča” premierjevo življenje, saj naj bi s tem zagotovil spremembo političnih razmer v Španiji in je zato prosil člane skupine za pomoč pri izvedbi svojega načrta, še piše v sodbi.

Čeprav moški ni imel “dokončno izdelanega načrta”, je sodišče navedlo, da je upoštevalo nevarnost, ki so jo predstavljali njegova odločnost in orožje, najdeno v njegovi hiši.

Sodišče ga je spoznalo krivega nezakonitega posedovanja orožja in eksploziva ter načrtovanja umora in ga obsodilo na sedem let in pol zapora, je navedeno v sodbi. Sodišče je zavrnilo tudi njegovo trditev, da je bil med pisanjem grozilnih sporočil pod vplivom alkohola in pomirjeval.

Med aretacijo je policija na njegovem domu našla več kosov orožja in streliva, vključno z ročno izdelanim samostrelom. Sodišče mu je poleg zaporne kazni za osem let prepovedalo posedovanje orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!